Prima pagină » Actualitate » Înalta Curte ar urma să anunțe DECIZIA în dosarul anulării alegerilor. Susținătorii lui Călin Georgescu s-au adunat în fața sediului ICCJ

Înalta Curte ar urma să anunțe DECIZIA în dosarul anulării alegerilor. Susținătorii lui Călin Georgescu s-au adunat în fața sediului ICCJ

Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) a analizat, joi, recursul depus de Călin Georgescu, după ce Curtea de Apel București i-a respins, săptămâna trecută, cererea de anulare a deciziilor Biroului Electoral Central (BEC) privind stoparea procesului electoral pentru alegerile prezidențiale din 2024.

UPDATE 17 ianuarie, ora 10.00: Magistrații Înaltei Curți de Casație și Justiție anunță vineri, 17 ianuarie, decizia în dosarul în care Călin Georgescu a contestat anularea alegerilor prezidențiale.

Fostul candidat independent Călin Georgescu şi Coaliţia pentru Apărarea Statului de Drept au dat în judecată Biroul Electoral Central şi mai multe instituţii – Ministerul Apărării, Statul Major al Apărării, Guvern, Parchetul General, Curtea Constituţională, Serviciul Român de Informaţii -, dar şi pe preşedintele Klaus Iohannis şi pe Elena Lasconi (USR), solicitând anularea a două hotărâri ale BEC prin care s-a dispus reluarea alegerilor prezidenţiale de la zero, în baza deciziei Curţii Constituţionale din 6 decembrie 2024.

UPDATE ora 20:00: Călin Georgescu a fost reprezentat la ICCJ de patru avocați, care au cerut fie admiterea contestației la decizia de anulare a alegerilor prezidențiale, fie retrimiterea dosarului spre rejudecare la Curtea de Apel București.

Teoretic, (judecătorii ICCJ – n.r.) ar putea să admită recursul, să trimită spre rejudecare sau, în cea mai bună situație, să rețină dosarul spre rejudecare și să admită. Însă, față de comportamentul din sală, cred că e puțin probabil”, a spus una dintre avocate, după încheierea ședinței, la ieșirea din sediul instanței supreme.

Avocata care în sala de judecată a invocat excepția de nelegalitate, respectiv că dosarul nu a fost repartizat aleatoriu, ci manual, pentru a ajunge la un anumit complet, a spus că, în opinia ei, singura soluție a instanței ar trebui să fie desființarea hotărârii BEC din 6 decembrie de anulare a primului tur al alegerilor prezidențiale.

Unica soluție este de a desființa hotărârile BEC, în speță Hotărârea 230 din 6 decembrie, și repunerea în situația anterioară, adică reluarea turului 2 de acolo unde în mod ilegal a fost întrerupt”, a spus avocata lui Georgescu.

Întrebată ce va face apărarea dacă ICCJ va respinge contestația lui Călin Georgescu, avocata a spus că sunt multe soluții juridice și vor fi folosite toate.

Mergem înainte pentru că sunt suficiente soluții legale și pârghii juridice pe care le vom activa, pe toate. Scoateți-vă din vocabular că vom avea noi alegeri. (…) Este necesar să rezolvăm cu turul al doilea de acolo de unde a fost întrerupt”, a mai spus avocata.

UPDATE ora 19:30: Instanța a încheiat judecata contestației lui Călin Georgescu și a rămas în pronunțare. Decizia va fi definitivă.

UPDATE ora 19:15: Călin Georgescu a plecat din sala de judecată, după șase ore, înainte de finalizarea judecării cererii sale. La ieșire îl așteptau zeci de oameni, cu steaguri și cu pancarte.

”Probe nu sunt, drepturile omului, dreptul de a alege si de a fi ales nu pot fi judecate. Noi judecăm că am votat liber”, a spus Călin Georgescu, la ieșirea din sediul ICCJ.

Călin Georgescu a mai spus că instanța supremă va rămâne în deliberare și probabil că vineri va fi cunoscută decizia.

Sunt decis să merg până la capăt, împreună cu poporul român”, a mai spus Călin Georgescu, înainte de a merge spre mașina care îl aștepta în fața sediului ICCJ.

 

UPDATE ora 16:45: Judecătorii ICCJ au revenit în sala de judecată și au anunțat că resping cererea lui Călin Georgescu de a fi administrate probe noi în dosarul în care a contestat decizia de anulare a primului tur al alegerilor prezidențiale din 2024.

Instanța a considerat că la dosar sunt deja suficiente probe care să susțină cauza și să poată fi continuată judecata recursului.

În aceste condiții, avocații au subliniat că cer retrimiterea dosarului la Curtea de Apel București, pentru o judecată corectă. În opinia apărării, dosarul nu a fost repartizat aleatoriu la Curtea de Apel București, distribuirea fiind făcută manual, cu scopul de a ajunge la un anumit complet de judecată, ceea ce ar reprezenta un viciu de procedură și un motiv de rejudecare.

UPDATE ora 16:05: Călin Georgescu a luat cuvântul în fața instanței.

Candidatul independent în alegerile prezidențiale din 2024, anulate în urma deciziei Curții Constituționale din 6 decembrie, vrea ca judecătorii să admită administrarea de probe.

Judecătorii ICCJ au dispus, după trei ore de judecată, luarea unei pauze de 15 minute, pentru deliberări, urmând să revină cu decizia în cazul solicitărilor lui Călin Georgescu.

După retragerea completului de judecată, Călin Georgescu a rămas în sală să aștepte verdictul.

UPDATE ora 15:20: Avocații lui Călin Georgescu au solicitat instanței să dispună deschiderea unui nou dosar, cu număr aleatoriu, privind  posibila neconstituționalitate a deciziei CCR de anulare a primului tur al alegerilor prezidențiale din 2024.

Apărătorii lui Georgescu au mai arătat că Biroul Electoral Central a luat decizia de reluare de la zero a alegerilor prezidențiale înainte ca hotărârea CCR privind anularea primului tur al scrutinului din 2024 să fie publicată în Monitorul Oficial.

Avocații au arătat, în fața instanței, că deciziile CCR au efect în viitor, dar după ce sunt publicate în Monitorul Oficial.

UPDATE. Avocații lui Călin Georgescu au cerut recuzarea completului desemnat să judece contestația lui Călin Georgescu, pe motiv că dosarului de la Curtea de Apel București nu i-a fost alocat un număr aleatoriu, ci a fost înregistrat manual, pentru a ajunge la un anumit complet.

Acesta a fost unul dintre motivele de recurs ale echipei de apărare a lui Georgescu.

Apărarea lui Călin Georgescu susține și că argumentele magistraţilor Curții de Apel București, din motivarea deciziei din 31 decembrie 2024, potrivit cărora emiterea de către BEC a deciziei nr. 230D/06.12.2024, anterior publicării considerentelor hotărârii Curţii Constituţionale, nu sunt de natură să afecteze legalitatea actului administrativ.

Proteste în fața ICCJ ale susținătorilor lui Georgescu

UPDATE. Susținătorii lui Călin Georgescu sunt prezenți în fața sediului instanței supreme, în așteptarea deciziei judecătorilor. La faţa locului a fost constituit şi un dispozitiv de forţe de ordine. Procesul este programat la ora 13:30.

Știrea inițială:

Călin Georgescu a contestat hotărârile BEC nr. 230D, 231D și 232D din 2024, adoptate după ce Curtea Constituțională a anulat procesul electoral pe motivul utilizării nelegitime a tehnologiilor digitale și finanțării netransparente a campaniei electorale.

Deciziile BEC au dus la încetarea activităților de votare și operare electorală atât în țară, cât și în străinătate, dar și la sistarea activităților Biroului Electoral Central și ale birourilor județene.

Pe 31 decembrie 2024, Curtea de Apel București a respins cererea lui Georgescu ca fiind „neîntemeiată”, inclusiv intervenția accesorie formulată de Public Attitude.

„Respinge cererea de chemare în judecată, astfel cum a fost modificată şi precizată, ca neîntemeiată. Respinge cererea de intervenţie accesorie în favoarea contestatorilor, formulată de intervenienta Public Attitude, ca neîntemeiată”, este decizia pronunţată, în 31  decembrie, de instanţa Curţii de Apel Bucureşti.

Acuzațiile și solicitările lui Călin Georgescu

Georgescu, alături de Coaliția pentru Apărarea Statului de Drept, a contestat mai multe instituții, printre care Guvernul României, Curtea Constituțională, Ministerul Apărării Naționale și Serviciul Român de Informații. Printre acuzațiile aduse se numără manipularea votului, distorsionarea egalității de șanse și utilizarea ilegală a inteligenței artificiale în campania electorală.

Călin Georgescu a atacat, de asemenea, decizia CCR la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), solicitând suspendarea efectelor anulării alegerilor și organizarea turului doi între el și contracandidata Elena Lasconi.

Decizia CCR și implicațiile

Curtea Constituțională a României a anulat în unanimitate procesul electoral din 2024 pe 6 decembrie, invocând nereguli majore care au afectat integritatea votului. CCR a precizat că președintele Klaus Iohannis își continuă mandatul până la depunerea jurământului de către un nou președinte.

În hotărârea sa, CCR a invocat articolul constituțional care subliniază obligația de a veghea la respectarea procedurii electorale și a evidențiat problemele privind finanțarea netransparentă și utilizarea tehnologiilor digitale în campanie.

”Principalele aspecte imputate procesului electoral privind alegerea Preşedintelui României din anul 2024 sunt cele privind manipularea votului alegătorilor şi distorsionarea egalităţii de şanse a competitorilor electorali, prin utilizarea netransparentă şi cu încălcarea legislaţiei electorale a tehnologiilor digitale şi a inteligenţei artificiale în desfăşurarea campaniei electorale, precum şi prin finanţarea din surse nedeclarate a campaniei electorale, inclusiv online”, sublinia CCR, potrivit News.ro.

Georgescu solicită ca CEDO să judece cauza în regim de urgenţă. Acesta cere: suspendarea efectelor deciziei CCR de anulare a alegerilor, până la soluţionarea cauzei şi obligarea Guvernului României să reia procesul electoral, respectând rezultatele primului tur, şi să organizeze turul doi al alegerilor prezidenţiale între el şi Lasconi.


CITEȘTE ȘI:

Claudiu Târziu: „Eu i l-am prezentat pe Călin GEORGESCU lui George Simion”

Călin Georgescu NU a fost invitat la inaugurarea lui Donald Trump, spune ambasadorul României la Washington

Cunoscut jurnalist de investigatii, generatia presei anilor '90, prin condeiul căreia au trecut toate marile scandaluri ale ultimilor 30 de ani. Licențiat în Drept, specializat în nișa subiectelor ... vezi toate articolele
Mara Răducanu este jurnalist de eveniment. A terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din București și a lucrat la mai multe publicații, precum Jurnalul național, Evenimentul ... vezi toate articolele

Citește și