Ideea care revoluționează viața. Cum poate fi colonizată PLANETA MARTE. Descoperirea a fost făcută de șase elevi constănțeni

Ideea care revoluționează viața. Cum poate fi colonizată PLANETA MARTE. Descoperirea a fost făcută de șase elevi constănțeni
Publicat: 09/06/2024, 09:00

Țară, țară, vrem pe Marte! Deși par niște cuvinte fantasmagorice, șase elevi din Constanța au reușit să le transforme în realitate. Tinerii au cucerit lumea prin inovație și creativitate, obținând Marele Premiu la prestigiosul concurs internațional „Mars Innovation Challenge.”

Echipa română a demonstrat cum poate fi colonizată planeta Marte, iar acest succes remarcabil le-a adus un loc în campania „100 de tineri pentru dezvoltarea României”, a Fundației Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României.

La această competiție internațională a participat o echipă formată din trei elevi ai Colegiului Național „Mircea cel Bătrân” Constanța – Ali Bariș Yildirim, Matei Tudor Zevri și Luca Alexandru Siret, doi elevi de la Liceul Teoretic Internațional de Informatică din Constanța – David Alexandru Marin și Toma Mihai Rican, precum și un elev de la American International School din București – Radu Ștefan Iordache. Coordonarea echipei a fost realizată de prof. dr. Adrian-Eracle Nicolescu, de la Colegiul Național „Mircea cel Bătrân” din Constanța, care a jucat un rol crucial în ghidarea și îndrumarea elevilor pe parcursul dezvoltării proiectului.

Elevii români, premiul doi și mențiunea de onoare

Profesor dr. Adrian Eracle Nicolescu, cel care dezvoltă aproape seară de seară, împreună cu acești tineri excepționali,- idei inovatoare, a povestit pentru Gândul cât de importantă este munca în echipă, dar și ce presupune acest proiect complex, cu multe necunoscute pentru cei neavizați cu acest domeniu neînțeles pe deplin de către noi, pământenii.

”Proiectul acesta nu este primul pe care l-au realizat copiii premiați cu marele premiu. Eu am început să lucrez cu ei începând din septembrie și au mai participat la alte două concursuri organizate de National Space Society, din Statele Unite. Unul asemănător prin scop, cu orientare doar pe latura de hrană subzistență pe stație orbitală și cel de-al doilea, care a avut loc astă primăvară, tot la National Space Society, este un proiect de stație orbitală autonomă, capabilă să găzduiască mii de oameni și realizabilă la nivelul tehnologiei actuale. La primul, au luat premiul doi și mențiunea de onoare, la cel din primăvară, mențiunea de onoare”, a explicat profesorul Adrian Nicolescu.

„Una dintre condiții la aceste concursuri este să nu fie plagiat de niciun fel”

Proiectul câștigător, intitulat „Dust to Bloom”, a propus soluții tehnico-științifice inovatoare pentru proiectarea și realizarea unei așezări umane autonome pe Marte. Accentul a fost pus pe producția de hrană și de energie, elemente esențiale pentru supraviețuirea pe Planeta Roșie.

Elevii au impresionat juriul internațional cu abordarea lor complexă și detaliată, demonstrând nu doar cunoștințe avansate în domeniul științei și tehnologiei, dar și o viziune clară asupra viitorului colonizării.

Tinerii constănțeni au demonstrat că România are un potențial imens în domeniul științei și tehnologiei. Proiectul lor inovator nu doar că a câștigat aprecierea unui juriu internațional, dar a și inspirat o nouă generație de tineri să viseze măreț și să își folosească cunoștințele pentru a aduce schimbări pozitive în lume.

„Au învățat să lucreze în echipă, au învățat să facă ceea ce se numește listă de noțiuni necesare și nenegociabile, au învățat să facă analiză SWOT, să găsească puncte slabe, puncte tari, oportunități, amenințări referitoare la ideile pe care le propuneau. Au făcut o grămadă de schițe, pe urmă, asistați de calculator, au realizat modelele 3D, pentru ca juriul să aibă o reprezentare mai tactilă a ideilor. Există o anexă și cu detalii de ordin tehnic.

Au realizat un eseu, în care sistematizează ideile noi din proiect, pentru că una dintre condiții la aceste concursuri, este să nu fie plagiat de niciun fel. Și atunci, ceea ce au propus, în momentul în care era o idee preluată și modificată, au spus de unde a provenit ideea de bază și cum au implementat-o pentru proiectul lor”, a explicat profesorul Adrian Nicolescu.

Proiectarea, construcția și dezvoltarea unor așezări permanente pe Marte, bazate pe tehnologia avansată

Competiția „Mars Innovation Challenge”, organizată de „Mars Explore” (SUA), urmărește să descopere și să premieze idei cât mai realiste care să ajute la proiectarea, construcția și dezvoltarea unor așezări permanente pe Marte, bazate pe tehnologia avansată, prin intermediul proiectelor elaborate de elevii din lumea întreagă.

Proiectul „Dust to Bloom” a fost prezentat online în cadrul Summitului Internațional Humans to Mars, desfășurat la George Washington University, Washington D.C., SUA, în perioada 7-8 mai 2024. Această prezentare a fost realizată în fața unor experți de renume din domeniul spațial, care au apreciat inovația și viabilitatea soluțiilor propuse de tinerii români.

Poveștile și realizările celor mai remarcabili copii și tineri din România

Succesul la „Mars Innovation Challenge” a deschis noi oportunități pentru tinerii excepționali. Înscrierea lor în campania „100 de tineri pentru dezvoltarea României”, desfășurată la nivel național de Fundația Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României, este o recunoaștere a eforturilor și talentului lor. Această inițiativă are scopul de a susține și promova tinerii cu potențial în diverse domenii, contribuind astfel la dezvoltarea viitoare a țării.

Campania „100 de Tineri pentru Dezvoltarea României” urmărește descoperirea a 100 de copii și tineri talentați și performanți pe care să îi premieze pe 1 decembrie 2024, în cadrul unei gale a excelenței. Astfel, oricine poate face o propunere pe www.fundatiadanvoiculescu.ro.

Campania își propune să aducă în prim-plan poveștile și realizările celor mai remarcabili copii și tineri din România, care, prin pasiunea,e dedicarea și talentul lor, au reușit să se facă remarcați la nivel național și internațional.

Fie că vorbim despre excelență academică, performanțe artistice, implicare socială sau inovație în diverse domenii, acești tineri sunt adevărați ambasadori ai potențialului extraordinar al României.

În catalogul excelenței românești vor fi incluși olimpici internaționali, câștigători ai unor concursuri internaționale și naționale (medalii de aur, argint și bronz). Campania va prezenta modele de inspirație, ilustrând cu mândrie diversitatea talentelor din întreaga țară.

Selecția celor 100 de tineri se va realiza din educație, sport, cultură și inovație. Mai multe informații puteți afla pe fundatiadanvoiculescu.ro 


CITEȘTE ȘI:

POVESTEA Xeniei, fetița minune care la cinci ani face performanță pe acorduri de vioară. „Orice copil pe lumea asta are un har al lui”

Invenție REVOLUȚIONARĂ. Povestea tinerilor care transformă Pet-uri în plastic pentru imprimante 3D. „Totul pornește de la o sticlă”

POVESTEA micului pictor care a impresionat New York-ul, cu lucrarea care ilustrează Mănăstirea Radu-Vodă. „Dumnezeu lucrează prin oameni”

Mara Răducanu
Mara Răducanu este jurnalist de eveniment. A terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din București și a lucrat la mai multe publicații, mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Un limbaj pe care Putin îl înțelege”. Ce sunt rachetele ATACMS cu rază lungă cu...
Mihaela Botezatu a răbufnit la nici o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană: „Eu...
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
Cum va fi influențat războiul după ce SUA au permis Ucrainei să atace Rusia cu...
IMAGINI CUTREMURĂTOARE de la înmormântarea Andreei Cuciuc! Lacrimi de jale și piese interpretate de adolescentă...
O tânără de 22 de ani care urma să fie eutanasiată s-a răzgândit cu câteva...
Prima reacție a Moscovei, după ce Kievul a primit dreptul să folosească rachete ATACMS pentru...
Divorț surprinzător în showbiz! Vedeta pe care ai văzut-o la PRO TV într-un serial celebrul...
Ce înseamnă dacă mori în vis? Răspunsul experților în somnologie
Cine este tatăl adolescentului de 15 ani care a ieşit cu Lamborghiniul pe străzi
Igor Cuciuc își urlă neputința: Andreea, întoarce-te acasă! Durere sfâșietoare
A apărut o nouă teorie în cazul morții lui Vladimir Shklyarov! Balerinul rus ar fi...
Avem testamentul lui Silviu Prigoană. Ce primesc Adriana Bahmuțeanu și celelalte foste soții
Noul Mitsubishi Outlander, acum și în România. Prezentarea noului SUV japonez – VIDEO
Ciolacu, Grindeanu si Simonis s-au plimbat in străinătate în avioane private, închiriate de firma Nordis....
Alimentul MINUNE cu beneficii DUBLE! Protejează creierul și scade colesterolul
Permis de conducere doar după 26 de ani pentru bărbați. Reguli mai stricte pe șoferii...
Schimbări importante în Codul Muncii. Informațiile care trebuie să ajungă la toți angajații
De ce întârzie UEFA verdictul în cazul meciului România- Kosovo. Când ar putea veni decizia
Imagini șocante cu părinții Andreei Cuciuc, din timpul slujbei de înmormântare! Artistul, cu mâinile pe...
VIDEO Daniela Iliescu este gravidă cu al doilea copil! Culiță Sterp și partenera lui au...
Motivul pentru care Culiță Sterp și Daniela Iliescu au făcut nunta fără invitați. Soția artistului...
BANCUL ZILEI. Bulă o întreabă pe Bubulina: – Ce ai pregătit pentru astăzi?
Poluarea din New Delhi a depășit de 60 de ori limita de siguranță