Igor Dodon îi ironizează pe cetățenii Republicii Moldova: Și-au făcut cetăţenie română nu pentru că vor unire
Fostul preşedinte al Republicii Moldova, Igor Dodon consideră că 90% din moldovenii care au obţinut şi cetăţenia română au luat această decizie pentru a-şi rezolva anumite probleme, dar nu pentru că şi-ar dori unirea cu România.
Igor Dodon îi ironizează pe cetățenii Republicii Moldova: Și-au făcut cetăţenie română nu pentru că vor unire
„Cetăţenii moldoveni care au primit cetăţenia română, în proporţie de 90% au primit nu de aceea că România Mare şi vor unire, cum cred unii, dar au primit cetăţenia să-şi rezolve o anumită problemă – sau pentru copiii lor ca să meargă la studii, sau ei să poată să meargă fără vize etc”, a afirmat Igor Dodon în emisiunea sa de pe Facebook.
Afirmaţia lui Igor Dodon a fost făcută în contextul în care fostul deputat în Parlamentul României, Constantin Codreanu, a cerut retragerea cetăţeniei române ex-premierului de la Chișinău, Ion Chicu, pentru pretinse acţiuni antiromâneşti.
Dodon a menţionat că solicitarea de retragerea a cetăţeniei pentru Chicu reprezintă o „acţiune bolşevică”.
Opțiunea populației din Republica Moldova pentru unirea cu România atinge un scor de 30%, în timp ce românii vor unirea în proporție de 74%
”Există o populație etnic bulgară, etnic poloneză, etnic găgăuză, etnic rusească, etnic ucraineană și așa mai departe. Una peste alta, opțiunea populației din Republica Moldova pentru unirea cu România atinge un scor de 30%, în unele sondaje de până la 40% (n.red. – ultimul sondaj pe acest subiect, efectuat de Barometrul Electoral în septembrie 2020 relevă că 30,4% din cetățenii R. Moldova își doresc unirea, în timp ce 74% dintre cetățenii români s-au pronunțat pentru unire, conform unui studiu din 2018 al Biroului de Cercetări Sociale). Avem așadar un potențial public maximal pentru ideea de unire a Republicii Moldova cu România de circa 30%”, explică istoricul.