IGPR face percheziții pentru suspiciuni de reciclare fictivă, cu prejudiciu de aproape 80 de milioane de lei. Unde acționau persoanele bănuite
This browser does not support the video element.
Marți dimineață sunt în derulare percheziții la persoane bănuite de evaziune fiscală, înșelăciune cu consecințe deosebit de grave, fals în declarații și uz de fals.
Polițiștii din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române – Direcţia de Investigare a Criminalităţii Economice – sub coordonarea procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Ilfov, efectuează, miercuri dimineață, 14 percheziții domiciliare, în municipiul București și județul Ilfov, au anunțat reprezentanții IGPR. De asemenea, oamenii legii ridică înscrisuri, de la șapte societăți comerciale, într-un dosar penal, în care se efectuează cercetări cu privire la săvârșirea infracțiunilor de evaziune fiscală, înșelăciune cu consecințe deosebit de grave, fals în declarații și uz de fals.
Potrivit IGPR, faptele ar fi fost comise de către persoane implicate în operațiuni fictive de reciclare deșeuri de ambalaje și deșeuri de echipamente electrice și electronice (D.E.E.E.), cu impact negativ atât asupra mediului înconjurător, cât și asupra bugetului de stat, respectiv Fondului pentru mediu.
Trei mandate de aducere
În același timp, se vor pune în aplicare trei mandate de aducere, emise pe numele persoanelor bănuite, ce vor fi conduse la sediul unității de poliție, în vederea aducerii la cunoștință a faptelor pentru care s-a dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale și audierii acestora, pentru clarificarea situației de fapt, a anunțat IGPR.
„Din cercetări a reieșit că, în perioada 2020-2021, prin intermediul unor societăți comerciale coordonate direct sau prin interpuși, în scopul obţinerii unor sume de bani, cu titlu de bonificaţie, de la organizații care implementează obligațiile privind răspunderea extinsă a producătorului (denumite O.I.R.E.P., respectiv Asociații autorizate), persoanele bănuite ar fi furnizat acestor entități documente justificative în care ar fi consemnat activități nereale de colectare și reciclare a 22.236.016 kilograme de deșeuri (de ambalaje și DEEE)”, potrivit informării Poliției Române.
IGPR precizează că, prin raportarea acestei cantităţi în sistemul de transfer de responsabilitate, s-a produs un prejudiciu Administraţiei Fondului pentru Mediu, în valoare totală de 79.085.258 de lei, estimat conform prevederilor art. 9 alin. (1) lit. v) şi y) din O.U.G. nr. 196/2005 privind Fondul pentru Mediu.
La acțiune participă polițiști din cadrul I.G.P.R. – Direcţia de Investigare a Criminalităţii Economice, cu sprijinul Serviciului pentru Intervenții și Acțiuni Speciale și al Institutului Național de Criminalistică.