IGPR a clarificat situația șoferilor testați pozitiv la stupefiante cu aparatul Drager5000. Cele mai recente cazuri au avut loc în Prahova și Teleorman, unde, în astfel de cazuri, ofițerii au întocmit dosar penal, deși ordonanța 84 stipulează clar că acest lucru se poate face doar în baza rezultatului de le medicină legală.
Pentru a clarifica situația dosarelor penale, întocmite șoferilor depistați pozitiv cu aparatul Drager5000, în Teleorman și Ol, IGPR a făcut următoarele precizări. Poliția a precizat în comunicatul oficial că, în baza ordonanței 84, șoferilor nu li se fac dosare penale, în primele 72 de ore până la obținerea răspunsului de la Medicină Legală.
Având în vedere dezbaterea îndreptățită din spațiul public, cu privire întocmirea unor dosare penale (ex:Teleorman, Prahova), în urma testărilor pozitive cu aparatul Drager5000, Centrul de Informare și Relații Publice din cadrul Poliției Române este abilitat să comunice următoarele:
„În acest sens, în situația unui rezultat pozitiv, în urma testării cu aparatul Drager5000, polițiștii întocmesc o lucrare (Este vorba de actul de sesizare, iar nu de un dosar penal), care rămâne la unitatea de poliție, pe parcursul celor 72 de ore, în care instituțiile de medicină legală trebuie să transmită rezultatul probelor biologice aferente.
Dacă în interiorul termenului de 72 de ore, polițiștii primesc de la medicină legală un rezultat negativ, acesta se anexează lucrării de bază(cea menționată în paragraful anterior), iar documentele se înaintează de către Poliție, unității de parchet competente, cu propunere de închidere a procedurii, pe cale administrativă.
Această propunere, a unității de poliție, de închidere pe cale administrativă, într-o astfel de situație, are la bază rezultatul negativ al probelor biologice, emis de medicina legală, și NU presupune o propunere de clasare în accepțiunea Codului de Procedură Penală, ci închiderea pe calea administrativă a lucrării.
Astfel, persoana testată, cu rezultat negativ de la medicină legală, nu este cercetată de organele de poliție, sub nicio formă, în cadrul unui dosar penal.
În situația în care rezultatul de la medicină legală este pozitiv, acesta se anexează lucrării de bază și documentele se transmit unității de parchet competente, unde lucrarea primește un număr unic, respectiv aceasta devine ,,dosar penal”, în care se continuă cercetările și se administrează probe, conform Codului Penal și Codului de Procedură Penală.
Prin urmare, măsura retragerii/reținerii permisului de conducere, pentru 72 de ore, este de natură a înlătura un potențial pericol din traficul rutier, până la primirea rezultatelor de la medicină legală.” este precizat în comunicatul IGPR.
Un adevărat scandal a izbucnit, cu privire la modul în care autoritățile au ignorat prevederile ordonanței 84, iar în județele Prahova și Teleorman, polițiștii au întocmit dosare penale șoferilor, în lipsa rezultatului de la INML.
Poliția din Teleorman chiar a confirmat acest aspect.
Polițiștii din cadrul poliției Orașului Zilnice au întocmit dosar penal și efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducere sub influența a substanțelor interzise, în cazul unui tânăr depistat în timp ce conducea un autoturism, deși ar fi consumat substanțe susceptibile avea efecte psihoactive. În cauză a fost întocmit dosar penal, cercetările fiind continuate sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Zimnicea.”, a declarat un reprezentant de la IPJ Teleorman.
Ulterior instituția a venit cu o precizare.
„În concret, a fost înregistrată o lucrare la general, urmând ca după 72h, în funcție de rezultatul de la INML, să fie întocmit dosar penal sau să i se restituie conducătorului permisul de conducere.”, este notat în document.