Ileana Cârstea Simion, doamna dicției românești, s-a stins din viață. MESAJE emoționante de la cei cărora le-a perfecționat vocile: „A crezut în mine”

Publicat: 22 08. 2024, 12:43
Actualizat: 22 08. 2024, 12:46

Ileana Cârstea Simion – renumita profesoară de dicție – a murit la vârsta de 84 de ani. A perfecționat sute de voci pentru radio, teatru și televiziune. Actuali și foști jurnaliști au postat mesaje emoționante, după anunțul trecerii în neființă a celei care le-a fost îndrumătoare fidelă a cuvintelor – Ileana Cârstea Simion, actriță, regizor și profesoară de dicție. Doamna dicției românești are peste 40 de ani de experiență în dicție.

Victor Ciutacu: „Asta nu a împiedicat-o să mă urmărească de la distanță”

Vestea morții profesoarei de dicție a fost anunțată oficial de jurnalistul Victor Ciutacu, cel care recunoaște că a încălcat regulile profesoarei de dicție, dar căruia i-au rămas pentru întotdeauna în minte cuvintele acesteia la adresa lui: „la tine, mintea bate dicția.”

„Puțini sunt prezentatorii/moderatorii care nu i-au trecut pragul. Am făcut-o și eu, pentru scurtă vreme, când eram gata să semnez cu Realitatea. M-am autodeturnat către Antene și s-a rupt vraja. Asta nu a împiedicat-o să mă urmărească de la distanță și să-mi scrie ori de câte ori considera că e cazul. Dincolo de sfaturile ei, pe care le-am încălcat ca nimeni altul, mi-a rămas scris pe creier «la tine, mintea bate dicția». Odihniți-vă-n pace, doamnă”, a scris jurnalistul Victor Ciutacu. 

„Venea lângă noi și ne întreba te miri ce doar ca să vadă dacă ne lăsăm intimidați”

„Da-ți-mi și mi-e o le-gă-tu-ră de le-uș-tean, vă rog! Așa vorbeam când mergeam la piață la începuturile carierei de jurnalist. Profesoara de dicție ne obliga să vorbim pe silabe oriunde mergeam ca să desfacem cuvintele și să pronunțăm corect fiecare grup de litere. Cred că păream nebuni cu acte, dar mulți dintre elevii doamnei Ileana Cârstea Simion respectam cu strictețe multe din tehnicile pe care le învățam la orele de dicție.

Pentru că voiam să vorbim corect la televizor. Când simulam transmisiunile în direct, ieșea cu oalele din bucătărie și le lovea unele de altele ca să facă zgomot puternic și să vadă dacă ne oprim din vorbit. Venea lângă noi și ne întreba te miri ce doar ca să vadă dacă ne lăsăm intimidați. Regula de aur în televiziune este să nu te oprești niciodată în mijlocul cuvântului. Pui punct și abia apoi taci.

Regulă de bun-simț oriunde, de altfel. Ne antrenam în patru labe, pe covor, și scoteam limba de-un cot ca să-l rostim corect pe R. Antrenamentul „taliban” ne-a învățat pe sute, poate mii de jurnaliști, actori, etc, să articulăm corect cuvintele, dar, mai presus de toate, să gândim și să înțelegem ce vorbim.
Pentru că dicția nu înseamnă doar să pronunți extrem de corect cuvintele, ci să fii în stare să transmiți un mesaj cu sens, logică și emoție”, a postat Valentina Pufulescu, fost jurnalist și trainer de dicție.

Mihaela Tatu: „Veți învăța Îngerii bucuria Rostirii Clare și-n Adevăr!”

„Doamna mea dragă și unică! Profesoara mea de Dicție și Comunicare! Doamna Ileana Cârstea Simion! De astăzi, veți învăța Îngerii bucuria Rostirii Clare și-n Adevăr! Dacă sunt astăzi ceea ce sunt și fac ceea ce fac, vi se datorează. Și toate generațiile de actori și oameni de televiziune de care v-ați ocupat.
Drum în lumină și recunoștință veșnică!”, a transmis și Mihaela Tatu.

Robert Turcescu: „Nenumărați oameni de radio și de televiziune îi datorează enorm”

„Dumnezeu s-o ierte și s-o odihnească pe doamna Ileana Cârstea Simion, profesoara de dicție căreia nenumărați oameni de radio și de televiziune, dar mai ales actori îi datorează enorm. Mulțumim, Doamna Profesoară!”, este mesajul lui Robert Turcescu.

Aurelian Ciocan: „Sunt ceea ce sunt datorită dumneavoastră”

„Ileana Cârstea Simion mi-a schimbat viața. A fost persoana care a crezut în mine, m-a învățat tot ce știu și mi-a modelat, cu măiestria cuvintelor sale, rădăcinile meseriei pe care o practic de 16 ani. Ce onoare a fost să vă cunosc, stimată doamnă, și ce onoare că, dintre miile de elevi care v-au trecut pragul casei și al sălilor de curs, m-ați ales pe mine să vă fiu ucenic.

În vara lui 2008, când am pășit pentru prima dată în sala dumneavoastră de curs, mi-ați spus: „Orice e posibil, dacă muncești.” De atunci am început să cred că orice e posibil, pentru că mă simțeam ocrotit în prezența dumneavoastră, un pedagog cu har care își iubea meseria și prețuia fiecare elev. La cursul dumneavoastră aveam voie să greșesc, fără a fi judecat, pentru că „Din greșeli înveți cel mai bine.

Uită-te bine la greșeală. Poate n-o s-o mai faci a doua oară. Și dacă o repeți, vei trece mai ușor peste ea.” Din acea zi, în fiecare moment, vă sunt recunoscător pentru aripile pe care mi le-ați dat și pentru că m-ați învățat această meserie frumoasă! Sunt ceea ce sunt datorită dumneavoastră. Drum lin, stimată doamnă!”, este mesajul postat de Aurelian Ciocan, profesor de dicție.

SURSĂ FOTO: facebook Aurelian Ciocan

 

CITIȚI ȘI:

POVESTEA „doamnei de română.” Profesoara Anului din Mediul Rural, FINALISTĂ a campaniei „Liga Profesorilor Excepționali”

Campania „Liga Profesorilor Excepționali.” Povestea învățătoarei din Tulcea, cu 42 de ani la catedră: „Societatea are mare nevoie de repere”