Imaginea sfârșitului de an în România. Ce au făcut doi pasageri, după ce trenul s-a defectat la Predeal
Biletele de tren s-au scumpit recent cu 8,8%, noile tarife intrând în vigoare odată cu noul Mers al Trenurilor 2023-2024.
Însă, deși prețurile se adaptează la standardele europene, condițiile lasă mult de dorit. Recent, pasagerii trenului IR 1735, operat de SNTFC CFR Călători, aflat în Predeal, au trecut printr-o întâmplare deloc modernă.
Potrivit clubferoviar.ro, locomotiva respectivului tren s-a defectat la Predeal în timp ce efectua cursa București Nord – Cluj Napoca. A plecat din București la ora 06:11 și ar fi trebuit să ajungă la Cluj la ora 15:50. Însă, la Predeal, la ora 08:10, locomotiva s-a defectat.
Călătorii aflați în tren s-au fotografiat cum încercau, în glumă, să împingă trenul.
Purtătorul de cuvânt al Companiei Naționale de Căi Ferate CFR SA, Oana Brânzan, a precizat că se așteaptă locomotivă de ajutor de la Brașov, potrivit clubferoviar.ro. Însă, nu a mai fost nevoie însă, mecanicul reușind să repare locomotva până la urmă iar trenul IR 1735 a plecat din Predeal cu 63 de minute întârziere.
CFR a transmis marți, 12 decembrie, un comunicat de presă referitor la scumpirea tarifelor
”Conform comunicării Autorității pentru Reformă Feroviară și a prevederilor art. 17 din H.G. nr. 1453 /2022 pentru aprobarea contractelor de servicii publice pentru perioada decembrie 2022 – 11 decembrie 2032 în transportul feroviar public de călători care prevede că: ,,tarifele stabilite prin ordin al ministrului și infrastructurii se actualizează anual cu indicele de inflație stabilit de Institutul Național de Statistică la data de 1 octombrie.”, tarifele de deservire generală din transportul feroviar public de călători vor fi actualizate prin majorarea cu indicele de inflație de 8,8%, începând cu data de 12.12.2023.
Actualizarea tarifelor se aplică de către toți cei șase operatori feroviari, unul – societate națională și alți cinci operatori feroviari privați. Această actualizare raportată la indicele de inflație, conform prevederilor impuse de legislația în vigoare, vine în sprijinul echilibrării activității economice a tuturor operatorilor de transport feroviar de călători din România pe fondul creşterii preţurilor la diferite materiale cu pondere mare în activitatea de transport feroviar: combustibil, energie, piese etc.
Facilităţile de călătorie acordate de CFR Călători până în prezent sunt valabile în continuare şi după aplicarea prevederilor H.G., menţinându-se principiile de protejare a călătorilor care utilizează frecvent trenurile de persoane, prin continuarea acordării de reduceri de până la 50% din tariful integral la abonamentele destinate navetiştilor, a reducerii 90% la abonamentele și biletele pentru studenți, a gratuității la abonamentele și biletele pentru elevi.
De asemenea se vor menţine și ofertele comerciale ale CFR Călători prin care se acordă reduceri tarifare, ca de exemplu: reducere de până la 10% din tariful de transport la cumpărarea cu anticipație de peste 11 zile, de 10% reducere din tariful de transport pentru călătoria dus-întors etc”, se arată în comunicat.