Astronautul francez Thomas Pesquet a stat timp șase luni la bordul Stației Spațiale Internaționale, anul trecut, iar ceea ce a văzut pe Pământ a fost pe cât de alarmant, pe atât de uluitor. El spune că efectele schimbărilor climatice sunt vizibile chiar și din spațiu.
Astronautul povestește că, de la vizita sa anterioară în spațiu, în 2016, consecințele activității umane au devenit și mai evidente, ghețarii retrăgându-se în mod vizibil, observându-se și o creștere a fenomenelor meteorologice extreme.
Vezi această postare pe Instagram
„Când ești pe Pământ, simți că totul este atât de vast, totul este nesfârșit. Îți este greu să înțelegi cât de limitați suntem. Apoi, când faci un pas în spate și vezi Pământul în întregime, înțelegi brusc că trăim într-o oază în cosmos. În jurul nostru nu este nimic, nicio viață, întuneric, gol, absolut nimic – în afară de această minge albastră cu tot ce avem nevoie pentru a susține viața umană și viața în general, care este absolut fragilă. Te face să vrei să prețuiești Pământul și să-l protejezi”, a spus astronautul, pentru CNN.
El a povestit că, din spațiu, se pot vedea multe dintre consecințele activităților umane asupra pământului.
„Unele dintre ele provin de la schimbările climatice, iar altele sunt doar o poluare veche, cum este cazul poluării râurilor sau a aerului. Cel mai vizibil efect vizual este că ghețarii se retrag an de an și misiune după misiune. Dar ceea ce puteți vedea, de asemenea, sunt fenomene meteorologice extreme.
Prima mea misiune a fost 2016-2017, iar a doua mea misiune a fost cinci ani mai târziu, în 2021. Am putut vedea o creștere netă a frecvenței și a puterii fenomenelor meteorologice extreme, cum ar fi uraganele sau incendiile de vegetație”, a povestit Thomas Pesquet.
Vezi această postare pe Instagram