Imagini ca „de pe front” de la un spital din Capitală. Pacienții COVID-19 vin cu simptome grave, în ultimul moment
Unitățile de primiri urgențe (UPU) din spitalele bucureștene sunt „efectiv ca pe front”, iar medicii se luptă să îi stabilizeze pe pacienții COVID-19 care vin în ultima clipă. La Spitalul „Sf.Pantelimon” sunt 45 de locuri la UPU însă, duminică, alți 50 de pacienți așteptau afară. Medicii spun că pacienții ignoră primele simptome ale infectării cu SARS-CoV-2, iar acestea se agravează pe zi de trece.
„În momentul de față, unitățile de primiri urgențe sunt efectiv ca pe front. UPU Sf. Pantelimon are 45 de locuri, inclusiv cortul din curte, dar sunt 50 de pacienți care așteaptă. Ce așteaptă? Șanse pentru a lupta pentru propriile vieți!”, se arată pe Ro-Vaccinare, pagina de Facebook a Comitetului Național pentru Coordonarea Activităților privind Vaccinarea (CNCAV).
Potrivit sursei citate, care dă publicității și imagini de la Spitalul „Sf.Pantelimon”, 18 sunt de terapie intensivă și așteaptă eliberarea unor locuri cât mai repede, iar 21 au nevoie de oxigen și așteaptă să fie transferați pe secțiile cu O2.
„Da, este foarte grav ce se întâmplă! Personalul medical luptă alături de pacienți pentru dreptul acestora la viață. În imaginile 3 și 4: Examenul CT pulmonar al unei paciente de 71 ani, nevaccinată pe motiv că are diabet. A stat acasă o săptămână și a venit în ultimul moment. A fost adusă cu saturație de 45, «corectată» până la 74 cu 15 l de O2. PO2 normal minim admis: 70. 95% afectare pulmonară și este nefumătoare.
Autoritățile sanitare fac apel la români să asculte sfatul medicilor și să nu aștepte până în ultimul moment dacă au simptome specifice infectării cu SARS-CoV-2.
Aproape 60.000 de cazuri active COVID-19 în România
„Vaccinarea și respectarea măsurilor de protecție sunt singurele care ne pot ține departe de infectare și de formele severe. Vaccinarea este ferm recomandată persoanelor vulnerabile. Consultați medicul de familie și mergeți la vaccinare”, mai arată CNCAV pe pagina de Facebook.
Purtarea măştii de protecţie este obligatorie de luni, 27 septembrie, în spaţiile publice – pieţe, staţii pentru transportul în comun, spaţiile comerciale, mijloacele de transport în comun şi la locul de muncă – potrivit deciziei adoptate, duminică, de Comitetul Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă (CMBSU). În București, rata de incidenţă cumulată la 14 zile, în data de 26 septembrie, orele 10,03 era de 4,35/1.000.
În România există la acest moment aproape 60.000 de cazuri active COVID-19, adică persoane depistate pozitiv care fie sunt în izolare la domiciliu, fie sunt internate în spital. În plin Val 4 al pandemiei, numărul de persoane care sunt în spital a ajuns la 10.313. Spre comparație, 14.164 de internări în spitale a avut țara noastră în Valul 3 și 13.685 toamna trecută, în Valul 2.
La nivelul întregii țări există, matematic, 53 de paturi libere destinate bolnavilor COVID-19 în secțiile de terapie intensivă însă, practic, doar 10 dintre acestea pot primi bolnavi, potrivit datelor Ministerului Sănătății. În București, situația este similară: deși DSP-ul a avizat 266 de paturi de ATI pentru bolnavii COVID, în spitalele din Capitală sunt zero locuri libere în secțiile de terapie intensivă.