Dacă în urmă cu ceva ani puteam admira flamingii la televizor sau la grădinile zoologice, iată că de ceva ani, sute de păsări flamingo poposesc în România.
Exoticele zburătoare vin din sud și s-au oprit pe lacul Techirghiol din județul Constanța, ca să se odihnească și să se hrănească, ca să își poată continuă apoi migrația. Specialiștii spun că este deja al treilea an consecutiv când păsările flamingo au poposit la malul mării, iar dacă vor găsi aici hrană și liniște, este posibil ca în viitor să vorbim de o prezența obișnuită a acestor vietăți, pe lacurile mai izolate.
Primele exemplare din acest an au venit în urmă cu câteva zile pe Lacul Techirghiol. Biologii spun că aici au găsit mediul perfect pentru o pauză de migrație, apa puțin adâncă și caldă favorizând dezvoltarea crustaceelor, care constituie hrană pentru aceste păsări.
Specia flamingo are răspândire largă în Europa, Africa și Asia. În Europa are o distribuție largă, predominant în bazinul Mediteranei. Păsările flamingo pot ajunge la înălțimea de doi metri și la o greutate de patru kilograme. Specialiștii spun că ajung să capete acea culoare de roz care fascinează datorită cantității mari de carotenoizi pe care o obțin din consumul crustaceelor consumate de pe fundul lacurilor cu apă salmastră.
”Sunt niște păsări interesante și foarte rezistente la frig. Uite, vremea asta este încă rece, apele sunt reci și totuși vin, stau la noi, se adaptează, ceea ce este foarte inedit”, spune Adrian Bâlbă, doctor în științe.
”Temperaturile medii anuale cresc de la un an la altul. Cu cât apele sunt mai mici, cu atât temperatura apei crește mai repede și se dezvoltă microfaună care reprezintă hrana lor: moluște, alge, crustacee, larve”, a declarat Veronica Andone, șef secție a Microrezervației din Constanța, potrivit Adevărul.
Sursa foto: Valerian Șărînga Facebook