Prima pagină » Actualitate » Imagini dramatice cu pacienți cu COVID din Spitalul de Urgență Brașov: „E o situație ca de război”

Imagini dramatice cu pacienți cu COVID din Spitalul de Urgență Brașov: „E o situație ca de război”

Pacienți și medici de la Spitalul Clinic de Urgență Brașov fac mărturisiri despre lupta cu COVID-19, într-un material video realizat de Departamentul pentru Situații de Urgență în Unitatea de Primiri Urgențe. 

„Oameni ca mine care așteaptă din clipă în clipă poate să plece din lumea asta… Este o situație de război. E o boală foarte, foarte gravă”, spune un pacient grav afectat de COVID.

Pacient COVID: „Virusul există!”

„Cei care stați acasă și nu credeți că există așa ceva, nu v-aș dori să ajungeți să vedeți ce înseamnă o zi la reanimare. Virusul există!”, mărturisește un alt pacient cu COVID.

Cele două lumi în pandemie

Există două lumi: lumea din interiorul spitalelor, din interiorul secțiilor de terapie intensivă și a unităților de primiri urgențe și există lumea de la 2-3-400 de metri de spitale, unde viața se desfășoară normal.

Din data de 25 februarie, acest spital dedicat pacienților COVID este zilnic plin, adică 28 de pacienți din 28 de paturi.

În ultima lună și jumătate, toți pacienții au așteptat și nu au putut fi admiși din prima în ATI COVID deoarece era ocupat 100%.

De multe ori, diferența între a fi într-un pat de ATI și în a dormi în patul tău acasă poate fi făcută de un gest simplu, probabil doar de o mască.

Este chiar atât de grav? Nu. Vă spun că nu este chiar atât de grav, ci mult mai grav decât se spune la televizor”, explică doctorul Romeo F. Boancă, medic primar medicină de urgență.

„Povara unui ventilator”

„Purtatul măștii este o povară mult mai mică decât povara unui ventilator”, avertizează și doctorul Cristina Vecerdi, medic șef la UPU-SMURD Brașov.

Sfaturi pentru a ne proteja

  • Vaccinează-te!
  • Evită aglomerațiile!
  • Poartă mască!
  • Testează-te la primul semn de boală!
  • Tratează-te! Urmează doar tratamentul prescris de medic!
  • Mergi la spital pentru evaluare dacă starea ta se înrăutățește, în ciuda tratamentului!
  • Informează-te din surse credibile!
Mihai a urmat cursurile Facultății de Jurnalism din cadrul Universității București între anii 2009-2012, după un an petrecut la SNSPA. A lucrat la numeroase publicații, dar și în agenții ... vezi toate articolele