Imagini impresionante în județul Harghita. Mii de oameni, aliniați pentru sfințirea bucatelor de Paște. Măsurile sanitare, respectate cu strictețe | FOTO, VIDEO
Peste 3.500 de oameni au participat duminică, la Miercurea Ciuc, în județul Harghita, la ceremonia de sfințire a bucatelor cu ocazia Paștelui catolic.
Participanții la ceremonie au dat dovadă de o disciplină și un simț civic rar întâlnit, respectând cu strictețe măsurile impuse de către autorități pentru limitarea răspândirii coronavirusului, precum distanțarea și purtarea măștii de protecție, potrivit Agerpres.
Dacă în alţi ani ceremonialul se desfăşura doar pe platoul din faţa Palatului Administrativ din Miercurea Ciuc, autorităţile au decis, în acest an, să extindă zona, pentru păstrarea distanţei fizice.
Astfel, circulația a fost blocată pe două bulevarde importante din centrul municipiului. Participanții, prezenți cu coșuri cu bucate pentru masa de Paște, s-au așezat în ordine într-o zonă în formă de cruce, pe aproximativ doi kilometri.
Harghita: Norme de protecție respectate cu sfințenie
Astfel, participanții au putut respecta normele privind distanțarea fizică în Harghita.
Mai mult decât atât, organizatorii ceremoniei le-au oferit gratuit măști de protecție celor care nu aveau. În paralel, slujba a fost transmisă și online, pentru cei care nu au putut sau nu au vrut să fie prezenți ca urmare a amenințării reprezentate de pandemie.
Totodată, organizatorii au îndemnat ca fiecare familie să fie reprezentată de câte un singur membru, pentru a evita aglomerația.
Slujba a fost oficiată de episcopul Arhiepiscopiei Romano-Catolice de Alba Iulia, Tamas Jozsef, împreună cu mai mulți preoți.
„Acest moment este unul plin de bucurie, de eliberare spirituală că putem fi aici, împreună. Isus a spus: «Unde doi sau trei oameni se adună în numele meu, acolo sunt şi Eu». Aici suntem mai multe mii. Ne rugăm ca bunul Dumnezeu să pună capăt acestei pandemii şi ca traiul în această ţară să se îmbunătăţească. Vă dorim Sărbători Pascale binecuvântate tuturor”, a spus preotul Darvas-Kozma József.
Potrivit sursei citate, la finalul liturghiei, preoţii le-au adresat credincioşilor tradiţionalele urări de Paşti, iar la final a fost intonat imnul Ungariei şi cel secuiesc.
Locuitorii, mulțumiți că au putut participa la eveniment
Locuitorii și-au exprimat bucuria că au putut lua parte la acest eveniment, mai ales în condițiile în care, anul trecut, acest ritual a fost anulat din cauza pandemiei.
„Este ceva extraordinar. Am aşteptat acest moment şi văd că se realizează. Îmi pare bine să văd oameni de ordine care întotdeauna ne-au ajutat la acest eveniment, iar acum îşi fac treaba cum trebuie. Aşa că suntem foarte fericiţi, aproape nu am cuvinte. Ne întâlnim foarte rar, nu prea ieşim din casă, iar acum ne-am întâlnit cu oameni pe care nu i-am văzut de un an de zile. Nu îmi doresc decât să se termine, sper ca în câteva luni să se termine”, a declarat un participant la ceremonie.
Un alt locuitor al oraşului a mărturisit că este o zi a bucuriei şi „este un semn că mergem într-o direcţie bună”.
Obiceiul de binecuvântare a bucatelor în centrul oraşului a fost instituit în anul 2001 de episcopul Tamas Jozsef, întrucât bisericile din jur deveniseră neîncăpătoare.
În prezent, acest ceremonial a devenit un simbol al Sărbătorilor Pascale catolice de la Miercurea Ciuc, mai notează Agerpres.