Imagini IMPRESIONANTE pe străzile Capitalei, unde are loc Procesiunea Calea Sfinților / Cuvântul Patriarhului către pelerini

Publicat: 24 10. 2024, 12:59
Actualizat: 24 10. 2024, 15:35

Zile pline de încărcătură religioasă în București! Mai exact, Procesiunea Calea Sfinților se desfășoară, la această oră, pe străzile din Centrul Bucureștiului. În jurul orei 12:00, prima coloană a pornit de la Catedrala Patriarhală cu moaștele Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, ale Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir și ale Sfântului Ierarh Nectarie, pe traseul: Catedrala Patriarhală – Str. Patriarhiei – B-dul. Regina Maria – baza Dealului Patriarhiei.

A doua coloană a plecat de la Catedrala Mitropolitană „Sfântul Spiridon” – Nou cu moaștele Sfinților Împărați Constantin și Elena, pe traseul: Str. Bibescu Vodă – baza Dealului Patriarhiei (Piața Unirii).

„Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou este el însuși un tămăduitor fără de arginți”

UPDATE. Cuvânt către pelerini, al Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, rostit cu prilejul procesiunii Calea Sfinților.

„Anul 2024, proclamat de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române ca An omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor și An comemorativ al tuturor Sfinților tămăduitori fără de arginți, ne oferă un prilej binecuvântat de a reflecta asupra darului vindecării și îngrijirii celor suferinzi atât din punct de vedere trupesc, cât și sufletesc.

În acest context spiritual deosebit, sărbătorim hramul de toamnă al Catedralei Patriarhale, Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor, și avem bucuria de a primi spre închinare Cinstitul Cap al Sfântului și Dreptului Lazăr, prietenul lui Hristos, prin mila lui Dumnezeu și cu bunăvoința Preafericitului Părinte Gheorghe, Arhiepiscopul Ciprului, care le-a adus spre binecuvântarea poporului român din biserica Sfântul și Dreptul Lazăr din Larnaca, Arhiepiscopia Ciprului, acolo unde se află mormântul acestui sfânt.

Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou este el însuși un tămăduitor fără de arginți, oferindu-se ca rugător neîncetat pentru cei care vin la el cu credință. Pelerinajul la moaștele sale este un act de credință și speranță, iar binecuvântările care izvorăsc din acestea sunt mărturii ale lucrării lui Dumnezeu în lume.

Tradiția Bisericii ne spune că, după învierea sa minunată, Lazăr a devenit episcop în Cipru, slujind cu devotament Biserica timp de mai mulți ani. Această transformare a sa, dintr-un om care a cunoscut suferința și moartea într-un slujitor dedicat al lui Hristos și al Bisericii Sale, ne inspiră să căutăm și noi o continuă înnoire duhovnicească și o dăruire mai profundă în slujirea lui Dumnezeu și a semenilor noștri, mai ales a celor bolnavi și suferinzi.”

Delegaţia din Cipru aduce racla cu moaştele Sfântului și Dreptului Lazăr

Cele două grupuri de pelerini se vor întâlni la baza Dealului Patriarhiei, cu delegaţia care aduce din Cipru racla cu moaştele Sfântului și Dreptului Lazăr, şi vor urca, în procesiune, spre Catedrala Patriarhală, potrivit informațiilor Basilica.ro.

Pelerinii vor fi întâmpinați în jurul ore 13:00 pe Dealul Patriarhiei de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române și de Preafericitul Părinte Gheorghe, Arhiepiscopul Noii Justiniane și al întregului Cipru.

Cel mai mare pelerinaj organizat în Capitală cu ocazia prăznuirii Sfântului Dimitrie cel Nou

Bucureștiul îl sărbătorește pe Sfântul Dimitrie cel Nou, patronul spiritual al orașului. Timp de opt zile, credincioșii pot veni pe dealul Patriarhiei la cel mai mare pelerinaj organizat în capitală. Zeci de mii de oameni din toate colțurile țării sunt așteptați.

Cel mai mare pelerinaj organizat în Capitală cu ocazia prăznuirii Sfântului Dimitrie Basarabov, ocrotitorul Bucureștilor, va ține opt zile. În această perioadă sunt așteptați zeci de mii de credincioși din Capitală, dar și din țară să participe la pelerinaj.

 

Sursă foto: Alexandra Pandrea, fotoreporter Gândul

 

CITIȚI ȘI:

VIDEO EXCLUSIV | Zeci de mii de pelerini, la moaștele Sfântului Dimitrie cel Nou. Pentru ce se roagă, mai nou, credincioșii

Cine a fost SFÂNTUL Ioan Gură de Aur și care sunt învățăturile sale lăsate către credincioși