Prima pagină » Actualitate » Imagini IREALE! Cum arată sălile de clasă ale Colegiului „Spiru Haret” din Ploiești. Condiții ca în Evul Mediu

Imagini IREALE! Cum arată sălile de clasă ale Colegiului „Spiru Haret” din Ploiești. Condiții ca în Evul Mediu

Imagini IREALE! Cum arată sălile de clasă ale Colegiului „Spiru Haret” din Ploiești. Condiții ca în Evul Mediu

Elevii Colegiului Spiru Haret din Ploiești care urmează să susțină examenul de Bacalaureat în acest an au transmis o scrisoare deschisă care a fost publicată în mass media, în care au detaliat cum sunt obligați să învețe în condiții de lumea a treia.

Ei au dezvăluit că sunt nevoiți să meargă la cursuri într-o anexă a liceului, în săli de clasă în care pe jos este așezat linoleum, unde lumina este insuficientă, iar încălzirea este deficitară. Iar problemele nu se opresc aici.

Mai mult decât atât, există un singur grup sanitar folosit atât de băieți cât și de fete. Cu toate acestea, în ciuda solicitărilor adresate conducerii liceului pentru a găsi o soluție astfel încât elevii să poată învața în condiții decente li s-a sugerat să contribuie cu bani pentru modernizarea sălilor de clasă.

Situația a fost semnalată de un grup de elevi în presa locală.

„Mă adresez dumneavoastră în calitate de elev la Colegiul Spiru Haret din Ploiești, în încercarea de a aduce la cunoștința opiniei publice o serie de preocupări legate de condițiile noastre de învățare. Acest mesaj este scris sub un pseudonim pentru a-mi proteja anonimitatea, în conformitate cu regulamentul școlii care interzice orice acțiuni care ar putea dăuna imaginii instituției. Cu toate că suntem conștienți de importanța unei educații de calitate și a unui mediu de învățare adecvat, ne confruntăm cu numeroase probleme la Colegiul Spiru Haret din Ploiești. Întrucât ne simțim limitați în acțiunile pe care le putem întreprinde la nivel intern, ne-am hotărât să ne adresăm presei, sperând că această voce poate fi auzită și poate determina schimbările necesare.

Suntem elevii clasei a 12-a și am fost repartizați într-un corp separat, care unii îl numesc „anexă”. Această anexă nu este doar o chestiune de nume, ci o realitate tristă – spațiile de învățare sunt atât de mici încât ne simțim sufocați. În unele săli, băncile sunt amplasate într-un colț, astfel încât nu putem vedea tabla. Mai mult, soluția propusă pentru această problemă este una dezamăgitoare: să strângem fonduri pentru a cumpăra o tablă nouă. Este corect să ne revină nouă această responsabilitate sau nu ar trebui să beneficiem de condiții adecvate din start?”, este un fragment din scrisoarea elevilor.

Fără încălzire în clase

„Problemele noastre nu se opresc aici. Clasele noastre au doar un singur geam, ceea ce înseamnă că vara sufocăm de căldură, iar iarna înghețăm. Situația nu este nouă; chiar și anul trecut, nu am avut încălzire în sălile noastre, așa că ne-am învățat lecțiile în condiții extrem de neplăcute. Acesta este motivul pentru care unii colegi au glumit spunând că ne încălzim de la propriul suflul.

Echipamentul tehnologic lipsește cu desăvârșire. Nu avem camere de filmat sau video-proiectoare, ceea ce face orele noastre să fie lipsite de componenta multimedia, atât de importantă în educația noastră. Ne întrebăm ce vom face în timpul săptămânii verzi, când anul trecut am avut doar prezentări pe video-proiector, și, de data asta, acest echipament pare să lipsească complet.

Băile noastre sunt o altă problemă. Avem doar o baie, iar aceasta este folosită atât de băieți, cât și de fete, în funcție de cum întrebi. Fetele sunt nevoite să iasă din clădire și să meargă în alta parte pentru a folosi toaleta. Acest lucru pare cu atât mai ciudat în contextul secolului XXI și al municipiului Ploiești. Mai mult, nu există nicio cameră de supraveghere, ceea ce ne face să ne simțim vulnerabili în cazul unor incidente.

Nu este vorba doar de elevi, ci și de profesorii noștri. Pentru a ajunge la noi, ei trebuie să parcurgă distanțe mari, indiferent de vreme. Acest lucru înseamnă că trebuie să facă naveta de la cancelarie până la corpul nostru, care este departe de clădirea principală. Ne întrebăm dacă este corect față de ei.

Monopolul exercitat de directoarea școlii este un alt aspect care ne preocupă profund. Lipsa transparenței și a dialogului cu elevii, părinții și chiar profesorii creează un sentiment de lipsă de încredere în sistemul nostru școlar”, se mai arată în scrisoare.

Elevii mai arată că, din cauza „incidentelor trecute”, cum ar fi atacurile asupra profesorilor sau amenințările, s-a impus o politică de securitate strictă, care obligă la utilizarea cartelelor pentru a intra în instituție, platite din buzunarul elevilor.

Punctul de vedere al conducerii Colegiului Spiru Haret cu privire la situația reclamată:
„Vă informăm că toate spațiile (săli de clasă)/clădiri (corpuri) deținute au autorizație sanitară și aviz PSI, se arată în răspunsul primit de Observatorul Prahovean Directorul instituției, Stroe Sofia, s-a limitat să transmită că anexa care face obiectul nemulțumirilor elevilor, părinților și profesorilor are autorizație sanitară și aviz PSI.

SURSA FOTO: Observatorul Prahovean