Prima pagină » Actualitate » Imagini rare cu PICTORUL Nicu Covaci: „A fost un artist complet, absolvent al Facultății de Arte Plastice din Timișoara”

Imagini rare cu PICTORUL Nicu Covaci: „A fost un artist complet, absolvent al Facultății de Arte Plastice din Timișoara”

Moartea lui Nicu Covaci, sufletul trupei Phoenix, a îndurerat nu numai lumea muzicală, ci și întreaga opinie publică din România. Nicu Covaci, fondatorul trupei, a murit la vârsta de 77 ani, după o îndelungată luptă cu problemele sale de sănătate.

Nu mulți au reținut, de-a lungul timpului, că Nicu Covaci nu a fost doar un muzician de excepție, autorul unor piese memorabile care au ridicat în picioare sălile de concerte.

Absolvent al Facultății de Arte Plastice din Timișoara, Nicu Covaci s-a simțit confortabil nu numai pe scenă, ci și în fața șevaletului.

„Astăzi, România își plânge unul dintre cei mai iubiți artiști rock ai muzicii de la noi, însă nu mulți știu despre el că a fost un artist complet, absolvent al Facultății de Arte Plastice din Timișoara. Îi mulțumim pentru toată bucuria pe care ne-a lăsat-o moștenire. Fie să renască! Drum lin către infinit, Nicu Covaci!”, s-a scris pe pagina de Facebook Next Level Tattoos Costi.

Nicu Covaci a început să predea artă la o universitate populară din Germania.

„Am început să fac expoziţii de pictură. Făcusem un tablou pe pânză de 45/6 m. Am întins o pânză pe o structură de oţel pe care o pictam de pe o macara. M-au angajat la decenatul cultural al oraşului să fac atât concepţie, cât şi producţie la spectacolele ‘Evita’ şi ‘Jesus Christ Superstar’, la teatrul din Osnabrück”, povestea Covaci.

Stabiliţi în Germania, Nicu Covaci şi membrii trupei (mai puţin Mircea Baniciu) au activat sub numele Mad House şi Transsylvania Phoenix, au scos câteva discuri şi i-au cunoscut pe Manfred „Mani” Neumann (vioară, voce), şi pe Tom Buggle (bass), care aveau să apară, alături de Covaci şi Ţăndărică, pe albumul „Transsylvania Phoenix”.

Formația Phoenix: de la blues la etno-rock

Nicolae Covaci s-a născut pe 19 aprilie 1947, la Timișoara, fiind fiul unei croitorese din Basarabia și al unui bănățean care a fost deținut politic la primul Canal Dunăre-Marea Neagră.

A fost compozitor, cântăreț, chitarist, pictor și grafician român. A luat de mic copil lecții de pian, acordeon și limbă franceză, engleză și germană. A cântat la muzicuță și la chitară, a fost un iubitor al atletismului, canotajului, boxului, înotului și al motocicletelor.

  • Nicu Covaci a înființat trupa Phoenix în anul 1962.
  • În anul 1976, a părăsit România și s-a stabilit în Țările de Jos, urmând să se mute în Germanuia și în Spania.
  • Formația de hard rock și-a făcut debutul în 1962, experimentând un nou gen muzical inspirat după succesul formațiilor britanice, ca The Beattles și The Rolling Stones. Prima compoziție a fost piesa „Știu că mă iubești și tu” în 1964.
  • Din 1970 până în 1971, a urmat perioada blues, cunoscută și ca „Țiganianda” după plecarea solistului Moni Bordeianu în SUA.
  • Trupa a fost interzisă pe plan local de către regimul comunist timp de un an.
  • S-a retras și Claudiu Rotaru și mai rămăseseră Nicu Covaci, Dorel Vintilă Zaharia, Béla Kamocsa și Günther Reininger.

Formația a avut succes după spectacolele de sâmbătă seară, la clubul PM6 din Timișoara, organizând și concerte de binefacere pentru victimele inundațiilor din 1970. Anii 1971 și 1977 sunt marcați ca Perioada etno-rock în istoria formației.

Nicu Covaci a părăsit țara în 1976, iar știrea sosirii sale și a membrilor formației în Germania Federaă s-a transmis și la Radio Europa Liberă.

Formația Phoenix: Exilul din România comunistă, întoarcerea în România postdecembristă

Trupa a compus piese de rezistență: „Winter”, „Music and Muzak”, „Rock and Roll Bird”, „Wedding”, „Gipsy Story”, „Alaska”, „Get Around”, „Brontozaur dat cu aur”. Ulterior, Kappl, Krauser și Lipan au părăsit Phoenix pentru a forma o nouă trupă, Madhouse, lansând un disc în 1979.

În 1980, Nicolae Covaci, alături de noua formație, pune bazele unei opere rock, intitulată Empire of Vampires, și a lansat piesa „Running”, prin care puncta motivațiile psihologice pe care le-a avut Vlad Țepeș în acțiunile sale. În 1981, Covaci i-a cooptat pe Neumann, Lipan și pe basistul englez Tom Buggie, creând formația Transsylvania Phoenix.

În 1990, trupa Phoenix a revenit în România și s-a relansat printr-un concert la București. La sfârșitul anului 2005, trupa a lansat albumul „Baba Novak”, iar în 2014, albumul numit „Vino, Țepeș!”. (alte detalii AICI)

S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică – editorialist GÂNDUL.RO, scriind articole ... vezi toate articolele

Citește și