Infernul de la azilul din Mureș a fost raportat de Centrul de Resurse Juridice la Palatul Victoria, deși lucrurile par să fi fost de notorietate de aproape un an. Ulterior un apel telefonic la 112 a alertat Poliția. În doar câteva ore, informația despre grozăviile de la Căsuța Lu’Min din Bărdești au ajuns, în sfârșit, la Guvern. Opt pacienți au fost găsiți îngrămădiți la subsol. Trei dintre cei găsiți în subsolul imobilului sunt minori cu dizabilități. Copiii găsiţi în beci nici nu figurează în evidenţele centrului. Patronul a fost luat de polițişti şi dus la audieri. A urmat reacția promptă a premierului și a ministrului Muncii. Vezi detalii AICI.
Politiștii Secției 3 Poliție Rurală Râciu au fost sesizați, prin apel 112, cu privire la faptul că, la subsolul unui imobil, din Bărdești, mai multe rezidenți, oameni cu dizabilități sunt ținuți în mizerie, maltratați fizic și psihic. Marcel Ciolacu și ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, au cerut intervenție de urgență. Condițiile în care au fost găsite sunt improprii, iar procurorii au fost sesizați de Poliția județeană.
Oamenii legii au mers la locul indicat și au constatat că este vorba despre mai mulţi adulți, printre care și trei copii care, în acte, nici nu existau.
Marcel Ciolacu afirmă că, potrivit raportului, Centrului de Resurse Juridice „victimele erau ţinute închise şi supuse unor acte de violenţă, necesitând de urgenţă intervenţii medicale”.
La rândul ei, ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, a anunţat că a dispus retragerea licenţei pentru Asociaţia „Re-Min”, centrul „Căsuţa Lu’ Min” din comuna Sântana de Mureş, sat Bărdeşti. De asemenea, ea a cerut urgent Agenţiei Naţionale de Plăţi şi Inspecţie Socială (ANPIS) să înceapă procedura de cercetare disciplinară împotriva responsabililor de această „situaţie revoltătoare”.
Vă prezentăm fără nici o intervenție editorială raportul Centrului de Resurse Juridice:
„Scopul CRJ nu a fost de a comunica public astăzi principalele observații, dar ca urmare a comunicării publice din partea autorităților responsabile, ne vedem nevoiți să facem următoarele precizări:
Ca urmare a uneia dintre multele sesizări pe care CRJ le primește în mod constant cu privire la tratamentele inumane și degradante în care sunt ținute persoanele cu dizabilități intelectuale și psihosociale, astăzi, 27 iulie, CRJ a efectuat o vizita de monitorizare neanunțată la Centrul de îngrijire și asistență Căsuța Lu’ Min din localitatea Bărdești, județul Mureș.
După aproximativ 4 ore, la sugestia unui rezident și pentru că nu puteau fi identificate fizic toate persoanele, am mai identificat o cameră în spatele bucătăriei, fără clanță, pe care era un afiș pe care scria Materiale de construcții. Am solicitat deschiderea ușii și am constatat că dincolo de aceasta mai era câteva încăperi în care am găsit alte 2 persoane aflate în stare gravă, blocate într-o cameră de aproximativ 3 m2, fără aerisire, fără iluminat, într-un pat. Accesul către acest spațiu era blocat printr-o masă de metal pe care erau așezate cărămizi.
Urmează să elaborăm un raport detaliat pe care să-l adresăm autorităților responsabile, precum și publicului, așa cum facem de fiecare dată.”
Foto: Centrul de Resurse Juridice
CITEȘTE ȘI:
Dosarul „AZILELE GROAZEI”: Frații Godei rămân în arest preventiv. Decizia e definitivă