Imagini spectaculoase cu aurora boreală văzută din cabina unui avion aflat la 5.000 de metri înălțime

Publicat: 11 05. 2024, 18:57
Actualizat: 11 05. 2024, 19:06

Comandatul unei curse Tarom a surprins aurora boreală din cabina avionului care făcea o cursă de la București la  Iași. Imaginea produsă de erupțiile solare, care au produs o furtună geomagnetică rară și au colorat văzduhul în culori roșiatice, pare, de la bordul avionului, surprinsă dintr-o altă galaxie.

Pilotul a făcut fotografia în noaptea de vineri spre sâmbătă, când avionul era la aproximativ 90 de kilometri de Aeroportul din Iași și la o înălțime de 5.000 de metri.

La orizont se văd culorile roșiatice uluitoare produse de erupțiile solare, iar pământul apare brăzdat de șiruri de lumini albe.

Astronomii spun că Soarele a aruncat materialul de pe el în jurul lui, în spațiul cosmic, iar când acesta a intrat în atmosferă, aerul a primit energie și a redat-o sub formă de lumina colorată, care de obicei este roșu, roz sau verde.

Aurora boreală, vizibilă în mai multe zone ale României

Românii din mai multe zone ale țării au fost, în noaptea de vineri spre sâmbătă, martorii acestui fenomen rar, care nu este specific țării noastre.

Cerul roșiatic a fost surprins în imagini din Prahova, Buzău, Alba, Maramureş, Bihor, Cluj, Hunedoara, Iaşi şi Ilfov.

De asemenea, Aurora, specifică ţărilor nordice, a putut fi văzută din mai multe zone din Europa, printre care Germania, Ungaria, Polonia, Cehia, Marea Britanie.

Ce generează aurora boreală

Fenomentul aurorei boreale este generat de o furtună solară puternică.

Încă de vineri, 10 mai, autoritățile europene au avertizat că o furtună solară de o intensitate mare se îndreaptă spre Pământ și poate provoca întreruperi ale rețelelor electrice și sateliților, dar și aurore boreale impresionante.

„Suntem aproape siguri că o serie de ejecţii de masă coronală, care sunt explozii de particule energetice şi câmpuri magnetice care radiază de la soare, se îndreaptă spre Pământ”, anunța, într-o conferinţă de presă, Shawn Dahl, de la Centrul de Prognoză Meteorologică Spaţială din SUA (SWPC).

Totodată, a fost emisă o notificare de avertizare privind o furtună geomagnetică de nivel 4, pe o scară de 5, prima de acest fel din 2005.

Aceste ejecţii de masă coronală, dintre care cel puţin şapte se îndreaptă în prezent către Pământ, provin dintr-o pată solară de aproximativ 16 ori diametrul Pământului, numită AR3664. Aceasta este aproape de dimensiunea petei solare Carrington înregistrată în 1859. Ejecția de masă coronală rezultată atunci a dus la o furtună geomagnetică spre Pământ. Nu a provocat niciun rău oamenilor, dar a distrus toate aparaturile electrice de la aceea vreme, în special telegraful.

Pentru a consulta nivelul furtunilor geomagnetice în detaliuAICI


CITEȘTE ȘI:

Aurora boreală, vizibilă în mai multe zone ale României. Vezi în GALERIA FOTO cum a arătat cerul la Moieciu

„Apocalipsa internetului”: O „super-furtună” solară ar putea bloca internetul pentru câteva luni / Avertismentul unui profesor american

Următoarea furtună solară ar putea provoca „apocalipsa Internetului”