Prima pagină » Actualitate » Imagini spectaculoase cu „bomba H” STELARĂ surprinsă de Telescopul Hubble în constelația Aquarius

Imagini spectaculoase cu „bomba H” STELARĂ surprinsă de Telescopul Hubble în constelația Aquarius

Imagini spectaculoase cu „bomba H” STELARĂ surprinsă de Telescopul Hubble în constelația Aquarius
Sursa foto: Profimedia images

Telescopul Spațial Hubble a capturat imagini uluitoare ale unui fenomen stelar rar în constelația Aquarius, unde steaua binară R Aquarii, împreună cu nebuloasa Cederblad 211, explodează la o viteză de peste un milion de kilometri pe oră.

În constelația Aquarius, aflată la o distanță considerabilă față de Terra, sistemul stelar binar R Aquarii și nebuloasa Cederblad 211 au fost surprinse în timpul unei explozii spectaculoase de Telescopul Spațial Hubble al NASA.

R Aquarii nu este o simplă stea pe cerul nopții; este un sistem stelar binar format dintr-o gigantică roșie masivă și o pitică albă densă și fierbinte.

Aceste două corpuri cerești au o relație marcată de violență, gigantica roșie fiind de aproximativ 400 de ori mai mare decât Soarele și având o luminozitate care variază de 750 de ori pe parcursul a 390 de zile terestre.

În această perioadă, strălucirea sa atinge un maxim de 5.000 de ori mai mare decât cea a Soarelui, modificându-și și temperatura.

Sursa foto: Profimedia images

Sursa foto: Profimedia images

„Clipitul” lent al sistemului R Aquarii este rezultatul unor explozii periodice produse pe suprafața piticei albe, unde hidrogenul acumulat se aprinde prin fuziune nucleară spontană, declanșând astfel o explozie masivă de gaz incandescent.

Acest fenomen exploziv, asemănător unei bombe cu hidrogen, are loc atunci când cele două stele se apropie una de cealaltă, un eveniment rar care se produce la aproximativ fiecare 44 de ani, potrivit Live Science.

Explozia periodică a gazului creează un fenomen cunoscut sub numele de „nova”, care formează structuri spectaculoase în jurul stelelor implicate.

Sursa foto: Profimedia images

Sursa foto: Profimedia images

În cazul lui R Aquarii, aceste explozii au generat nebuloasa Cederblad 211, o formațiune colorată compusă din filamente de plasmă ce se extind la peste 400 de miliarde de kilometri de sistemul stelar.

Plasma este aruncată în spațiu cu o viteză uluitoare de peste 1,6 milioane km/h și modelată în spirale de câmpuri magnetice extrem de puternice.

Numele meu este Denis Andrei, sunt un jurnalist cu o pregătire solidă și o pasiune neîncetată pentru informare. Am absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității din București și, de ... vezi toate articolele