Imaginile dezastrului din București. Cine mai poate salva acest sistem putred? „Așa arată incompetența lui Nicușor Dan” | EXCLUSIV FOTO & VIDEO
Lipsa investițiilor în sistemul de termoficare și nepăsarea autorităților care au administrat Bucureștiul în ultimii 34 de ani încep să-și spună cuvântul, de la o zi la alta. Acest colos, cu 1.000 de kilometri de rețea primară și 3.000 de țeavă secundară este pe moarte, este putred, iar viitorul nu arată deloc optimist. Reporterii Gândul au surprins în imagini magistrala care pleacă de la Grozăvești, cu țevi care arată ca după un bombardament.
„Stați liniștit, țevile astea arată bine, să vedeți ce e pe sub pământ”, ne spune un muncitor Termoenergetica, în timp ce noi filmăm și ne mirăm de cum pot arăta conductele care pleacă de la CET Grozăvești. Este o magistrală extrem de importantă, care transportă agent termic în sectoarele 1, 2, 5 și 6.
Practic, conductele arată ca după un bombardament. Sunt sparte, ruginite și curge apă din ele.
Până și stâlpii de susținere a țevilor abia mai stau în „picioare”. Unii sunt deja prăbușiți, zac la pământ. Este o imagine dezolantă, rușinoasă pentru o capitală europeană în 2024.
Mii de blocuri lăsate fără căldură și apă caldă
De altfel, marți, a avut loc aici o avarie majoră, care a lăsat fără căldură și apă caldă zeci de mii de bucureșteni, din peste o mie de blocuri.
În urma avariei, 1.129 de blocuri din București au rămas fără apă caldă și căldură, marți, conform informațiilor transmise de Termoenergetica în aplicația TermoAlert.
Cele mai multe blocuri fără apă caldă și căldură sunt în Sectorul 1:
- În Sectorul 1: 612 de blocuri/imobile nu au apă caldă și nici căldură.
- În Sectorul 2: 168 de blocuri/imobile nu au apă caldă și nici căldură.
- În Sectorul 5: 145 de blocuri/imobile sunt afectate, astfel:
- 132 de blocuri/imobile nu au apă caldă și nici căldură;
- 12 blocuri/imobile nu au apă caldă;
- 1 bloc/imobil – lipsă parametri pentru livrare apă caldă de consum și încălzire.
- În Sectorul 6: 195 de blocuri/imobile nu au apă caldă și nici căldură.
Sorin Chiriță: „Nicușor Dan că a pierdut fondurile europene pentru modernizarea acestui tronson”
Sorin Chiriță, fost city manager al Capitalei, îl acuză pe Nicușor Dan că a pierdut fondurile europene pentru modernizarea acestui tronson.
„Din păcate, avaria are loc pe fondul pierderii fondurilor europene de către Nicușor Dan. Aproape un an și jumătate a ținut documentația de atribuire și nu a ridicat-o în SICAP, pentru ca operatorii economici să vină să liciteze și să se apuce de lucrări. Apoi, evaluarea a durat aproape un an de zile și nu a mai fost timp pentru a finaliza proiectul prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM)”, a declarat Sorin Chiriță pentru Gândul.
Fostul Administrator Public al Capitalei, în prezent președinte al Asociației pentru Dezvoltare Regională și Politici Europene, mai susține că Primăria Capitalei a pierdut aproape 200 de milioane de euro.
„Practic, așa arată incompetența lui Nicușor Dan, care a făcut ca bucureștenii să sufere, iar avaria de azi arată indolență, pentru că acel tronson era unul care urma a fi modernizat. Acești bani s-au pierdut definitiv, aproximativ 200 de milioane de euro. Mai mult decât atât, nici reviziile și nici comandamentele care se făceau în ani trecuți nu se mai fac acum”, a mai declarat Sorin Chiriță.
„Au fost disponibili peste 200 de milioane de euro din fonduri europene”
Aceleași acuzații i se aduc lui Nicușor Dan și de către Sebastian Burduja, ministrul Economiei.
„Tronsonul de rețea făcea parte din obiectivul numărul 7 al proiectului de reabilitare pe fonduri europene prin POIM 2014-2023. Au fost disponibili peste 200 de milioane de euro din fonduri europene, încă din 2020, finanțare care putea fi accesată până la finalul anului trecut.
Întârzierea lucrărilor de reabilitare din mandatele Firea și Dan își face simțite efectele.
Din cauza indolenței și a nepăsării Primăriei Generale, zeci de mii de bucureșteni din peste 1.000 de blocuri stau astăzi în frig și fără apă caldă”, a transmis, marți, Sebastian Burduja.
CET Grozăvești, oprit forțat
Potrivit lui Burduja, CET-ul de la Grozăvești a fost oprit forțat, marți dimineață.
„La nivelul Bucureștiului ne-a fost semnalată o avarie majoră la Magistrala Grivița, avarie care va afecta atât locuitorii Sectorului 1, cât și o parte a locuitorilor Sectorului 2. Mai mult, am fost nevoiți să oprim forțat CET Grozăvești, pentru ca nu are cum să mai livreze agentul termic.
Oprirea forțată a unui CET de asemenea dimensiuni în condiții de ger crește pericolul de îngheț în instalații cu potențiale consecințe dezastruoase asupra echipamentelor care se pot efectiv «sparge». Echipele de la ELCEN au luat deja măsuri rapide pentru a preveni o situație de îngheț. Oprirea forțată a centralei înseamnă și reducerea producției, cu impact asupra situației economico-financiare a societății. Cine răspunde?”, a mai transmis ministrul Energiei.
CITIȚI ȘI: