Directorul Institutului de Medicină Legală din Iaşi, Diana Bulgaru, a declarat că la IML Iaşi sunt analizate probele aduse de la unul dintre pacienţii Spitalului de Psihiatrie Murgeni, Vaslui. Ea a precizat că este vorba de probe care aparţin unei persoane aflate în viaţă. Reamintim că trei pacienți au murit și alte 29 au ajuns de urgență la spitalul din Bârlad, după ce au consumat alimente pe bază de pește, oferite de Mănăstirea Florești. La Spitalul de psihiatrie din Murgeni sunt internate peste o sută de persoane.
„La IML Iaşi se lucrează o parte din probele care ne-au fost aduse de la o persoană în viaţă. Sunt probe care intră în aria de lucru a medicinei legale. Noi facem determinări toxicologice, dar şi screeningul prin reacţii chimice. Ce se încearcă la IML este punerea în evidenţă, în situaţia în care din probele rezultate vor exista, a nitriţilor, pesticidelor, medicamentelor, drogurilor, alcoolii metilic şi etilic, etilenglicol. Mai departe, rezultatele obţinute urmează să fie transmise organelor abilitate. Probele, la momentul actual, exclud nitriţii, nitraţii, exclud alcoolii”, a declarat Diana Bulgaru.
Părintele Iezechiel, starețul Mănăstirii Florești, a declarat, pentru publicația Vremea Nouă, că a oferit pacienților de la Spitalul Murgeni masa de prânz, mai exact ciorbă de perișoare și pește Pangasius.
M-a sunat directorul spitalului, domnul Carp, și mi-a spus de nenorocirea care s-a întâmplat! Eu i-am spus că nu cred că e de la noi, fiindcă mâncarea pe care am dus-o ieri acolo, am mâncat-o și noi astăzi la Mânăstire și nu avem nimic. De obicei, noi facem astfel de acte de caritate, iar cum astăzi a fost Intrarea în biserică a Maicii Domnului, le-am dus de pomană masă de pește: ciorbă de perișoare din pește și Pangasius prăjit. Am ales acest pește special ca să nu aibă oase, știind că masa este pentru suferinzi cu probleme psihice. Încă odată, repet, că nenorocirea de acolo nu are nici o legătură cu masa gătită la noi la bucătărie, a precizat starețul mânăstirii, pentru sursa citată.
În cauză, se efectuează cercetări, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Bârlad, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de ucidere din culpă şi vătămare corporală din culpă”, au transmis reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Vaslui. Mănăstirea Florești a fost amendată cu 40.000 de lei.