IMPACTUL pe care vinul, cafeaua și ciocolata îl au asupra sănătății creierului uman. Precizările medicului neurochirurg Leon Dănăilă

Publicat: 24 10. 2024, 12:04
Actualizat: 24 10. 2024, 12:20
Academicianul Leon Dănăilă

Neurochirurgul Leon Dănăilă, care la vârsta de 90 de ani continuă să își facă profesia și să opereze pacienți, a dezvăluit secretele longevității creierului.

Recent, celebrul medic a fost invitat de Mihai Morar pe scena Ateneului Român, în cadrul unui episod al podcastului „Fain și simplu”, unde a fost ascultat de sute de oameni prezenți la eveniment.

În cadrul acestui eveniment, el a vorbit despre secretele care ajută la menținerea unui creier sănătos, odată cu înaintarea în vârstă și a punctat cele șapte principii importante pentru un trai echilibrat.

El a explicat, printre altele, că vinul, cafeaua și ciocolata stimulează sănătatea creierului, atâta timp cât cantitățile nu sunt depășite.

„Se pot consuma 40 de ml de alcool pe zi și până la 150 de ml de vin roșu, asta s-a constatat. Trebuie să consumi cafea multă, până la 3 ceșcuțe pe zi, nu căni din alea mari, dar cafeaua e bună. Ciocolata este și ea benefică, doar până la 20-30 de grame pe zi de ciocolată. Așa că viața cu regim nu e viață în care să te rupi de societate, să nu guști nimic și să devii un pustnic, este o viață care se poate duce în condiții optime”, a declarat medicul.

Celebrul neurochirug a precizat și care este modul în care ne putem păstra sănătatea, spunând că „cel mai sigur fapt este că noi vom muri, dar nu trebuie să ne luăm după asta. Trebuie să ducem o activitate în continuare, cât putem și să prelungim această viață activă, este foarte importantă din toate punctele de vedere. Sunt cei șapte stâlpi: activitatea fizică, activitatea satisfacției, cea sacrală, a somnului, alimentară și activitatea benefică pentru individul respectiv. Noi trebuie să avem grijă de noi înșine, de copii trebuie avut grijă. Nu trebuie să le dăm alimente foarte bogate în grăsimi, zaharuri. În regimul acesta occidental, în care unii au câte două locuri de muncă, nu mai au timp și se duc la fast-food să-și ia mâncare. Mâncarea trebuie să fie low-food, adică făcută acasă, la foc liniștit și cu grăsimi și zaharuri puține, dar să fie gustoasă”…

FOTO – Arhivă: captură video