Importurile de lapte au urcat semnificativ, în primele 10 luni ale acestui an, conform Institutului Național de Statistică (INS). Este vorba de o creștere de aproximativ 44%.
În schimb, cantitatea de lapte colectată pe plan local a crescut cu mai puțin de 4% în aceeași perioadă, producția de unt s-a majorat cu peste nouă procente, potrivit Euronews România.
Anul acesta, laptele s-a scumpit cu un leu din cauza secetei din vara trecută. Astfel, în toamnă, prețul laptelui la poarta fermei a crescut și cu 30%. Dar magazinele au primit de la furnizori liste cu prețuri majorate la smântână, iaurt, cașcaval afumat și brânză topită.
Creșterile de prețuri au fost între 3 și 9%, din luna octombrie. Dacă în iulie, litrul de lapte se vindea cu 2 lei și 20 de bani, acum costă cu un leu mai mult.
Laptele din import s-a scumpit cu 30%, procesatorii ajungând să plătească 3,60 lei pentru un litru de lapte adus din Europa de vest.
Mai mult, laptele se va scumpi și mai mult, în viitorul apropiat, după ce Bruxelles dorește să reducă emisiile de carbon prin reducerea numărului de bovine. În Țările de Jos, este deja stabilit ca numărul de bovine să fie redus cu 30% până în anul 2030.