Prima pagină » Actualitate » În ce oraș din România s-au INTERZIS trotinetele electrice. Măsurile luate de autorități

În ce oraș din România s-au INTERZIS trotinetele electrice. Măsurile luate de autorități

În ce oraș din România s-au INTERZIS trotinetele electrice. Măsurile luate de autorități
Care este orasul care a interzis trotinetele electrice, sursa foto: Envato

Care este orașul din România care a interzis trotinetele electrice. Interdicția se referă la trotinetele de închiriat și a fost impusă de Comisia de circulație din Primăria orașului respectiv.

Astfel, Brașovul este orașul din România care a interzis trotinetele electrice. Ca urmare a introducerii cestei interdicții, companiile Uber și Bolt au fost obligate de către municipalitatea brașoveană să ridice toate trotinetele din oraș.

Prin urmare, Comisia de Circulație din cadrul Primăriei Brașov a decis interzicerea circulației trotinetelor electrice de închiriat până ce operatorii vor veni cu soluții clare în ce privește stațiile unde vor fi staționate aceste vehicule, în așa fel încât utilizatorii să nu le mai abandoneze oricum și oriunde pe domeniul public.

Autoritățile au impus și alte măsuri pentru cei care vor să folosească trotinetele sau bicicletele.

,,Pentru a conduce o bicicletă sau o trotinetă electrică pe drumurile publice, conducătorul acesteia trebuie să aibă vârsta de cel puțin 14 ani. Casca de protecție este obligatorie pentru conducătorii de biciclete și trotinete electrice a căror vârstă este sub 16 ani, atunci când se deplasează pe partea carosabilă. Se interzice transportul pasagerilor pe trotinete electrice.”, se precizează în legea care reglementează circulația pe drumurile publice.

Ce prevede Noul Cod Rutier

Noua lege adoptată în iunie 2024 le impune bicicliștilor și celor care merg cu trotinete electrice să se supună testării pentru consumul de alcool și substanțe psihoactive. Refuzul va fi sancționat. S-au introdus criterii pentru stabilirea obligației legale a polițistului rutier de a solicita anumitor participanți la trafic să fie testați pentru consumul de substanțe psihoactive sau pentru determinarea concentrației de alcool în aerul expirat, după cum urmează:

  • situația în care sunt observate în vehicul recipiente ce pot conține băuturi alcoolice sau substanțe suspecte
  • săvârșirea repetată, în ultimii trei ani, a anumitor contravenții sau infracțiuni legate de consumul de alcool, droguri sau substanțe psihoactive
  • stabilirea unor aspect referitaore la testarea conducătorilor de vehicule pentru consumul de substanțe psihoactive sau pentru determinarea concentrației de alcool în aerul expirat, dar și recoltarea mostrelor biologice.

De asemenea, Noul Cod Rutier, care ar putea intra în vigoare anul viitor prevede impunerea obligatorie a polițelor RCA pentru biciclete și trotinete electrice. Proiectul de lege prevede modificarea reglementărilor în ce privește asigurările asupra mai multor vehicule, inclusive asupra bicicletelor electrice și trotinetelor electrice.

CITEȘTE ȘI:

Bucureștenii vor putea folosi 1.000 de trotinete electrice

Mirabela Năstase a absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, din cadrul Universității Hyperion. Vreme de 3 ani a fost redactor la revista VIP, unde a făcut reportaje și interviuri ... vezi toate articolele