Prima pagină » Actualitate » În funcție de anul nașterii , acești români vor pierde 10% din PENSIE

În funcție de anul nașterii , acești români vor pierde 10% din PENSIE

În funcție de anul nașterii , acești români vor pierde 10% din PENSIE

Recalcularea pensiilor nu este un lucru benefic pentru toți românii. De altfel, unii chiar vor pierde 10% din bani la recalculare. Totul se decide în funcție de anul nașterii.

Autoritățile transmit că au recalculat 90% dintre pensii, dar unii români vor pierde 10% din pensie.

Ce trebuie să știe pensionarii

Recalcularea pensiilor trebuie să fie gata la 1 ianuarie 2024. Din analiza celor de la Casa Națională de Pensii, făcută publică la un post TV, se vede că unii pensionari vor pierde chiar și 10% din bani.

Astfel, potrivit Newsweek, cele mai mari scăderi, de 10% din pensie, vor fi doar la câțiva dintre români.

Interesant este că pentru unii va fi o creștere de 3%, iar pentru alții, o scădere de 10%, deși vorbim despre oameni născuți la distanță de numai câteva luni și care au fost pensionați la aceeași vârstă.

Căror români le scade pensia cu 10%:

  • cei născuți între ianuarie – martie 1959 și s-au pensionat între mai și iunie 2020;
  • cei născuți între aprilie – iunie 1959 și s-au pensionat între septembrie și noiembrie 2020;
  • cei născuți între iulie – septembrie 1959 și s-au pensionat între ianuarie și martie 2021;
  • cei născuți între ianuarie – martie 1960 și s-au pensionat între septembrie și noiembrie 2021;
  • cei născuți în februarie 1961 și s-au pensionat în februarie 2023.

Președintele Casei Naționale de Pensii, Daniel Baciu, susține că, „în mod normal, ar trebui să avem parte de amândouă, şi de indexare, şi de recalcularea pensiilor până anul viitor. Sunt lucruri diferite care apar în lege”.

„Vorbim de o indexare care va respecta inflația. Iar recalcularea va fi folosită pentru a recalcula pe baza noii formule de calcul a pensiilor. Recalcularea este precedată de procesul de evaluare a tuturor dosarelor în plată, ceea ce se face în prezent în casele teritoriale de pensii” – Daniel Baciu, președintele Casei Naționale de Pensii

Acest proces este pe final, deja suntem la 90% din numărul dosarelor evaluate şi speram ca în perioada următoare să finalizăm acest proces de evaluare care este cel mai greu”, a mai declarat Daniel Baciu.

Potrivit șefului CNPP, „fiecare dosar este luat din arhivă, verificat și digitalizat, adică trecut într-un sistem informatic de ultimă generaţie”.

Autor
Marius Olaru este un jurnalist cu experienta, care a debutat in presa scrisa din Romania in anul 2000. De-a lungul carierei, a colaborat cu mai multe publicatii, atat din presa scrisa, cat si online, ... vezi toate articolele

Citește și