În Grecia e mai ieftin ca în Mamaia! Câți euro costă un șezlong în Thassos. În preț e inclusă o băutură la alegere
Vești bune pentru cei care au ales ca destinație de vacanță Grecia! Cei care s-au bucurat deja de un concediu pe meleaguri grecești au împărtășit pe rețelele de socializare locurile de top din Grecia care se bucură de aprecierea unui număr mare de turiști.
Cei mai mulți români care au ales să-și petreacă concediul pe meleaguri elene și-au justificat decizia, susținând că prețurile pe litoralul românesc sunt mult mai ridicate comparativ cu cele din zona Greciei. Concluzia? – În Grecia e mai ieftin ca în Mamaia!
„Salutare tuturor! Astăzi am mers la Marble Beach. Două șezlonguri + umbrelă costă 25€ în această sumă fiind incluse două băuturi la alegere (puteți scana meniul folosind codul QR). Dacă alegeți sa beți espresso veți primi adițional și o sticla de apă. Este foarte aglomerat, am aștept o oră și jumătate sa găsim ceva liber. Vacanta frumoasă tuturor!”, a postat Marian Meianu pe pagina sa de facebook.
Cât de scump este, de fapt, litoralul românesc
Prețurile medii încep de la peste 280 de lei pentru cazarea într-o cameră dublă, pentru o noapte, pe litoralul românesc, respectiv un având de două cifre față de anul trecut, conform datelor agregate de una dintre cele mai cunoscute platforme de rezervări hoteliere din România.
Potrivit sursei citate, este prima vară lipsită de restricții după cei doi ani în care călătoriile au suferit condiționări și interdicții, așa că hotelierii și operatorii din industria turismului încearcă să atragă românii către destinațiile din țară și gândesc pachete pentru toate buzunarele. Potrivit Travelminit.ro, în ceea ce privește tarifele la cazare la mare, prețul pentru o cameră dublă/noapte este, în medie, de 284 de lei.
Prețurile diferă în funcție de destinația aleasă – cazările de pe litoral sunt, în momentul de față, cele mai căutate, iar prețurile cresc în funcție de cerere-, de unitatea de cazare și facilitățile oferite, dar și de mulți alți factori.
Încărcarea cardurilor de vacanță cu suma de 1.450 de lei începând cu luna mai, o măsură anunțată de Guvernul României încă de la finalul anului trecut, a contribuit la creșterea numărului de sejururi de vară. De altfel, acordarea acestor stimulente financiare, care mai reduc din costul total al unei vacanțe, a convins mai mulți turiști să exploreze România, o decizie care va avea un impact pozitiv pe termen lung.
Reprezentanții platformei spun că scumpirile nu sunt foarte mari la cazări, ci mai degrabă prețurile pentru mâncare și diferite servicii se simt în buzunarul turistului. De exemplu, pentru o porție de cartofi prăjiți, turiștii vor plăti aproximativ 8-10 lei, în timp ce o porție de hamsii este aproximativ 25 de lei. În general, scumpirile la mâncare au crescut cu aproximativ 10-15%, dar încă sunt opțiuni accesibile pe tot litoralul, în special la autoserviri.
Cât costă închirierea unui șezlong
Cât despre accesul la plajă și prețurile șezlongurilor, prețurile pornesc de la 25 de lei/șezlong/zi în stațiunile din sudul litoralului și în Constanța și pot ajunge până la 50-100 de lei/șezlong/zi în Mamaia. Sunt stațiuni – precum Mamaia unde că turiștii trebuie să aloce un buget considerabil pentru locurile de parcare, în caz că vin cu mașina, având în vedere că nu toate hotelurile, vilele și pensiunile pun la dispoziție această facilitate – acesta fiind și motivul invocat de hoterlierii din Mamaia pentru criza turiștilor din stațiunea – vedetă de anii trecuți.
Astfel, turiștii migrează către sudul litoralului, mult mai accesibil din punctul de vedere al costurilor. În ciuda scumpirilor, turiștii nu renunță la concediile lor de vară și caută în continuare promoții pentru escapadele lor. În plus, oferta este variată: dacă nordul litoralului (Mamaia) este cunoscut pentru diversitatea opțiunilor de distracție (cluburi, terase) și prețuri mai mari, sudul litoralului este dedicat mai degrabă familiilor și turiștilor care caută liniște și tarife accesibile.
Eforie Nord și Eforie Sud, Costinești, Neptun și Olimp sunt cele mai căutate destinații ale turiștilor, mai ales că aici există numeroase unități de cazare care acceptă plata cu vouchere de vacanță, plajele sunt mari, iar restaurantele și autoservirile sunt pentru toate gusturile. De asemenea, stațiunile din sud sunt alese pentru sejururi mai lungi, de o săptămână, în timp ce nordul litoralului este cel mai aglomerat în zilele de weekend, când vin pentru o distracție de câteva zile.