În Maramureș, obiceiul șezătorilor este păstrat cu sfințenie în continuare. Care sunt TRADIȚIILE din această zonă, de Crăciun
This browser does not support the video element.
În Maramureș, obiceiul șezătorilor este păstrat în continuare cu sfințenie. Înainte de marea sărbătoare a Crăciunului, bătrânii și tinerii de la sat se adună împreună pentru a duce mai departe vechile tradiții și meșteșuguri românești.
La lăsatul serii, colindele răsună în satul Valea Marea, din județul Maramureș. O parte dintre localnici s-au adunat deja la șezătoare, așa cum o fac în fiecare săptămână, ducând mai departe vechile meșteșuguri de a coase sau de a țese.
Doamna Ileana participă la șezătoare de la vârsta de 10 ani, iar acum vrea să ducă tradiția mai departe.
„Torceam și coseam, în șezătoare. Am cusut la lampă. Erau foarte multe traditii. Râdeau, se spuneau glume, povești. Când erau serile astea, așa de cu drag le așteptam”, a spus ea la Știrile Kanal D.
„Sezătoarea este, de fapt, modalitatea prin care să adună comunitatea la un loc sau cel puțin niște prieteni, niște vecini noi. Noi suntem o parte din grupul rădăcinilor străbune. În fiecare săptămână, în fiecare joi, mergem pe rând la câte o gazdă acasă și ne bucurăm, colindăm, lucrăm, ne amintim diferite întâmplări din viața celor de dinaintea noastră”, a spus o altă participantă la o astfel de șezătoare.
Astfel de șezători au loc în mod special în perioada postului, iar la ele sunt bineveniți atât cei în vârstă, cât și cei tineri.