Criza energetică a lovit toată lumea, dar România continuă să țină închise 11 hidrocentale care i-ar putea rezolva definitiv problemele pe care le are în acest domeniu. În timp ce statele vecine, ca să nu mai vorbim de marile puteri, se luptă din greu pentru a-și diversifica portofoliul energetic, țara noastră își sabotează singură ieșirea din această criză.
Într-o chestiune atât de importantă încât poate fi numită de securitate națională, România nu poate porni hidrocentralele pe care le are din cauza unor plângeri/reclamații făcute de tot felul de ONG-uri și sateliți din sfera de influență a USR, notează antena3.ro.
Și, în loc să fim exportatori de energie electrică, ajungem să cumpărăm de la străini ceea ce, fără probleme, am putea produce la noi în țară. Promisiuni politice se fac, dar până și la acest nivel, în Parlamentul României, iată că sunt partide care „nu vor ca românii să aibă curent ieftin”, după cum punctează sursa citată.
Avem 11 hidrocentrale construite și gata să intre în faza de producție, dar totul este blocat de tot felul de ONG-uri care militează pentru protejarea mediului. Colac peste pupăză, la Curtea Constituţională s-a mai depus și o contestaţie la legea care debloca situaţia şi ar fi permis ca aceste hidrocentrale să fie folosite. Mihai Gâdea a prezentat la Antena 3 lista celor care au semnat contestația, iar acolo regăsim politicienii USR!
Și astfel am ajuns în situația ca, în loc să producem bani cu hidrocentralele pe care le avem, cheltuim pentru mentenanța și paza lor. Halucinant, nu-i așa?!
Punctul de vedere al USR a fost exprimat de deputatul Emanuel Ungureanu. El susține că responsabilitatea pentru situația din prezent aparține celor care au guvernat în zona de energie şi care au avut prim-miniştri în aceşti ani, nicidecum nu este vina USR.
Totuși, Emanuel Ungureanu a precizat ce anume își reproșează: „Responsabilitatea mea şi greşeala mea mi-o asum. Eu nu ar fi trebuit şi nici colegii mei să semnăm această contestaţie. A fost o greşeală, ne-am dat seama abia după ce această chestiune a fost discutată astăzi”.
Așadar, în timpul celei mai mari crize energetice din istoria omenirii, când este nevoie de soluții rapide și impuse de la vârful statului, politicienii români ridică din umeri și fac pase cu vina și responsabilitatea pentru situația în care a ajuns țara. În loc să fim independenți energetic, cumpărăm electricitate de la străini preferând să ținem nefuncționale hidrocentralele pe care le avem.