Prima pagină » Actualitate » În România, doar o locuință din patru are ASIGURARE obligatorie împotriva dezastrelor naturale. „Este o lipsă de informare a oamenilor”

În România, doar o locuință din patru are ASIGURARE obligatorie împotriva dezastrelor naturale. „Este o lipsă de informare a oamenilor”

Inundațiile din ultimele zile au distrus peste 700 de locuințe, numai în comuna gălățeană Slobozia Conachi, localitate situată la 25 de kilometri de municipiul Galați. Comuna a mai fost lovită de furia apelor, în 2016 și în 2013. Cu toate acestea, doar 14% dintre locuințe au asigurare obligatorie împotriva dezastrelor naturale, conform statisticilor companiilor de asigurare.

„I-am informat, dar de amendat n-am amendat niciun cetățean. Și la o asemenea nenorocire, care s-a întâmplat în localitatea noastră, să mai venim și noi cu ceva peste nenorocirea care a venit…”, a declarat pentru TVR primarul comunei gălățene Slobozia Conachi, Emil Dragomir.

În România, asigurarea locuințelor împotriva dezastrelor naturale este obligatorie de 15 ani. Deși numărul polițelor de asigurare a crescut continuu în ultimii ani, cele mai multe locuințe sunt neasigurate.

În prezent, la nivel național, doar aproximativ o locuință din patru are asigurare obligatorie împotriva dezastrelor naturale, adică inundații, cutremure și alunecări de teren, conform statisticilor oficiale.

„Este, în primul rând, o lipsă de informare a oamenilor cu privire la acest tip de asigurare. Dar mai cred că este și o lipsă de responsabilitate a autorităților locale, care știu foarte bine ca acelea sunt zone inundabile și unde ar trebui să se ia măsuri înainte ca orice eveniment să se întâmple”, a precizat pentru sursa citată Nicoleta Radu , director executiv, Pool de asigurare împotriva dezastrelor naturale.

Conform legii, primarii sunt obligați să trimită localnicilor, de două ori pe ani, înștiințări pentru a încheia o poliță obligatorie pentru locuințe. Cei care nu au asigurare riscă amenzi cuprinse între 100 și 500 lei, dar și să nu poată fi despăgubiți.

Reprezentanții brokerilor sunt de părere că legea nu s-a aplicat din motive electorale.

„Urmează o perioadă electorală, primarii sunt în situații elective și nu ar putea în niciun mod realizabil de a da aceste amenzi prevăzute, într-adevăr, de Legea asigurărilor obligatorii a locuințelor”, afirmă Cristian Bălănică, director executiv Patronatul Brokerilor de Asigurare-Reasigurare.

Pentru a facilita încheierea de noi polițe, reprezentanții Pool-ului de asigurare împotriva dezastrelor naturale caută soluții astfel încât contractele să poată fi încheiate și la primării, nu doar la brokeri și la sediile companiilor de asigurare.

FOTO – Captură video: TVR

Marian Tănase are o experiență de peste 20 de ani în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion în anul 2001, iar în 2002 se angaja deja la portalul Apropo.ro, ... vezi toate articolele

Citește și