În România, prețurile APARTAMENTELOR au crescut în medie cu 20% față de anul trecut. Unde s-au înregistrat cele mai mari scumpiri

Publicat: 05 08. 2024, 11:55

This browser does not support the video element.

Anul acesta a marcat o creștere semnificativă a prețurilor apartamentelor în România, cu o apreciere medie de aproximativ 20%. Această tendință a fost observată în special în București, unde cererea de locuințe a rămas ridicată, în ciuda provocărilor economice.

Apartamentele s-au scumpit în toată țara, mai ales în Capitală, însă cele mai ridicate prețuri rămân în Cluj.

Cele mai mari scumpiri s-au înregistrat la apartamentele noi din București, cu o creștere față de anul 2023, cu 24 %. Comparativ, apartamentele din Brașov s-au scumpit cu 23%, iar pentru un apartament nou din Sibiu, prețurile au crescut cu aproximativ 20%.

Cel mai mare preț pe metru pătrat se înregistrează la apartamentele noi Cluj-Napoca, cu creșteri de peste 2000 de euro. Astfel, un apartament în Cluj poate costa și de aproape două ori mai mult decât unul din București. Comparativ, o garsonieră în București costă aproximativ 74.000 de euro, pe când în Cluj-Napoca, a depășit 100.000 de euro. Când vine vorba de apartamentele cu două camere, în București prețul este de aproximativ 102.000 de euro, pe când în Cluj depășește 150.000 de euro. Pentru trei camere, în Capitală prețurile medii sunt undeva la 139.000 de euro, iar în Cluj ating și 205.000 de euro.

La polul opus se află Oradea

În schimb, în Oradea avem cele mai mici prețuri la locuințe, unde o garsonieră costă aproximativ 63.000 de euro. Apartamentele cu două și trei camere costă aproximativ 87.479 de euro, respectiv 119.290 de euro.

Acest contrast reflectă nu doar cererea și oferta din diferite regiuni, ci și impactul economic general asupra pieței imobiliare. În timp ce dezvoltatorii din București și Cluj se confruntă cu creșteri de prețuri, altele dintre orașele mai mici, cum ar fi Oradea, beneficiază de o cerere mai scăzută, ceea ce duce la prețuri mai accesibile.

 

Sursă: Digi 24

Sursă foto: Foto caracter ilustrativ / Sursa foto: Shutterstock

CITEȘTE ȘI:

Șoferii de până în 30 de ani cauzează cele mai multe ACCIDENTE, iar prețul polițelor RCA crește

Lacul Tălăbasca, arie protejată, a SECAT din cauza caniculei și a lipsei de precipitați

Multe ALIMENTE considerate sănătoase au fost reclasificate. Care sunt și ce alternative avem