Omul de afaceri Răzvan Petrovici a fost invitatul emisiunii ,,Înapoi în viitor cu Andreea Perminova’’, difuzată vineri, 7 octombrie, de la ora 19.00. Acesta a vorbit inclusiv despre provocările business-ului și viața sa personală.
„În 2007, intram în UE. Practic, toate acele exclusivități, pe care eu le aveam, gata, se închideau și atunci am ieșit afară, fiind și pe fondul presiunilor, Univers”all se împrumuta cu 9%, Kaufland cu 1,5. A fost o presiune foarte mare din punct de vedere financiar, a trebuit să-l închid și să-l vând pe bucăți. S-au creat niște pagube, îmi pare rău, cred că au reprezentat 1-2% din cifra de afaceri cu toți furnizorii, la cei unde a fost mai mult, le cer scuze și personal și public și am avut 7 proiecte pe masă, pentru că noi eram 14 companii, fiecare cu acționariat pestriț”, a povestit Răzvan Petrovici.
„Am creat o structură comună, din punct de vedere administrativ. A venit colegul meu de la tichetele de masă, zice mă ocup eu de eoliene. Am fost chiar prima persoană care a adus tehnologia în România, am fost la Nordex personal, am avut o întâlnire.
Integrarea în sistem generează anumite particularități, am adus tehnologia din Germania, a trebuit să integrez anumite servicii.
Inițiativa a avut un eveniment tragic, am pierdut un coleg într-un accident de elicopter”, a spus antreprenorul.
„Nu fac nimic la întâmplare. Dacă sunt într-o situație limită, extremă… În business există două momente – când e mai periculos să amâni o decizie, decât să iei una proastă, dar business-ul nu înseamnă doar hazard, dar gândește-te ce se întâmplă, apropo de explozia Univers”all-ului, vine o rachetă și bombardează o casă.
Primești telefonul, dărâm casa. Ce faci? Te duci să vezi dacă există răniți, morți, îi duci la spital, la morgă. Salvezi lucrurile de valoare din casă. Salvezi ce se mai poate salva din casă. După care demolezi de tot, cureți terenul, scoți o nouă autorizație de construcție și construiești o nouă casă. Explozia s-a întâmplat în 2 secunde, reconstrucția ei nu se va întâmpla niciodată în mod total.
Au fost și momente de genul acesta. Business-ul se construiește, generația tânără vrea totul mâine sau alaltăieri. Nu, business-ul se construiește în zeci de ani.”, a mărturisit acesta.
„Am fost căsătorit, sunt divorțat din anul 2007, am o relație extraordinar de bună cu mama fiicei mele, trăim încă în aceeași casă. Fiica mea va pleca anul ăsta la facultate, am încercat să-i asigurăm… A existat un obiectiv comun, ea recent merge la o facultate foarte bună, pe puterile ei.
Aș fi făcut mult mai multe în business, dacă n-ar fi fost fiica mea. Și poate nu doar în business. Mi-aș fi asumat mai multe riscuri. Poate aș fi intrat și în politică. Din punctul vieții personale nu am ce să-mi reproșez.”, a conchis Petrovici, în interviul acordat CSID.RO.