Ministerul Afacerilor Externe a transmis, marți, că în cursul nopții de luni spre marți încă 16 cetățeni români au părăsit Afganistanul, iar alți 27 sunt încă în zonă.
În continuarea informărilor anterioare privind eforturile de evacuare a cetățenilor români aflați în Afganistan, MAE precizează că, împreună cu Ministerul Apărării și Forțele Aeriene Române au fost parcurse în regim de urgență, pe parcursul zilei de ieri și al nopții, proceduri pentru deplasarea avionului militar la Kabul în vederea evacuării cetățenilor români.
„Procedurile, extrem de complexe, sunt finalizate, urmând a fi obținută în foarte scurt timp și ultima autorizație de survol pentru unul dintre segmentele traseului de zbor”, a informat MAE.
Potrivit instituției, în cursul nopții de 16 spre 17 august au părăsit Afganistan încă 16 cetățeni români. De la momentul apelului MAE de luni către cetățenii români aflați încă în Afganistan și care nu-și notificaseră prezența, de a contacta Ambasada României de la Islamabad, a fost înregistrată prezența a încă 7 cetățeni români.
În acest moment, conform evidențelor MAE, mai sunt 27 de cetățeni români aflați în Afganistan.
În 13 august, pe fondul deteriorării situației de securitate din Afganistan, Ministerul Afacerilor Externe a informat că a fost reevaluat și ridicat nivelul de alertă pentru acest stat (Părăsiți imediat țara) și a îndeamnat cetățenii români să părăsească de urgență teritoriul acestui stat și să evite orice deplasare în Afganistan. MAE avertiza din 13 august că evoluțiile de securitate se asociază cu un risc major de atentate teroriste și de confruntări armate.
Premierul Florin Cîțu a detaliat luni situația românilor din Afganistan, precizând că mai erau 35 de cetățeni români, pentru care i-a propus președintelui Klaus Iohannis să aprobe trimiterea unui avion pentru a fo aduși acasă.
Astfel, președintele a dispus implicarea urgență a Forțelor Aeriene Române pentru evacuarea concetățenilor din Afganistan.
Conform precizărilor de luni ale MAE, la nivelul Ambasadei României la Islamabad, care asigură reprezentarea țării noastre în relația cu Afganistanul, își înregistraseră prezența 60 de cetățeni români cu activități în Afganistan, ca angajați ai Delegației UE în această țară, ai Misiunii ONU de Asistență în Afganistan (UNAMA), respectiv ai unei companii de securitate și unui ONG.
La momentul accelerării deteriorării situației de securitate, o parte dintre acești cetățeni români părăsiseră deja teritoriul afgan pentru efectuarea concediului de odihnă. De asemenea, 11 cetățeni români, angajați ai Delegației UE în Afganistan, au fost recent evacuați, aceștia aflându-se în acest moment la Doha și urmând a-și continua călătoria spre România imediat ce vor fi îndeplinite toate procedurile specifice.
Astfel, din datele deținute de MAE, în Afganistan se aflau luni după-amiază 35 de cetățeni români, în principal personal de securitate angajat de UNAMA, respectiv de o companie de profil. MAE, prin Ambasada României la Islamabad, a menținut și menține legătura cu cetățenii români în toată această perioadă.
Ministrului Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, participă marți la reuniunea extraordinară a Consiliului Afaceri Externe (CAE) pe tema evoluțiilor din Afganistan. Tot marți, ambasadorii ţărilor NATO au o reuniune de urgenţă pentru a discuta despre situaţia din zone . În acest timp, secretarul general al ONU cere Consiliului de Securitate să nu abandoneze poporul afgan.