Prima pagină » Actualitate » Încă 58 de cetăţeni români au revenit în ţară din Israel

Încă 58 de cetăţeni români au revenit în ţară din Israel

Încă 58 de cetăţeni români au revenit în ţară din Israel

Ministerul Afacerilor Externe anunţă că alţi 58 de cetăţeni români au revenit în siguranţă în România, prin intermediul unei curse aeriene operate de o companie privată.

”În continuarea informaţiilor transmise în contextul deteriorării situaţiei de securitate din Statul Israel şi Fâşia Gaza, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează că, în urma demersurilor constante ale Celulei de Criză a MAE, în cursul zilei de 14 octombrie 2023, alţi 58 de cetăţeni români au revenit în siguranţă în România, prin intermediul unei curse aeriene operate de o companie privată. Echipa consulară mobilă din cadrul Ambasadei României la Tel Aviv şi al Oficiului de Reprezentare al României la Ramallah rămâne pregătită să acorde asistenţă consulară cetăţenilor români care vor solicita sprijin pentru revenirea în ţară din Statul Israel”, transmite MAE.

Ministerul recomandă insistent cetăţenilor români care încă se află pe teritoriul Statului Israel să urmeze cu stricteţe indicaţiile autorităţilor israeliene.

Totodată, reaminteşte insistent cetăţenilor români care se află temporar pe teritoriul acestui stat şi doresc să revină în România să se adreseze Ambasadei României la Tel Aviv şi să îşi anunţe prezenţa în regiune, comunicând astfel datele de identificare şi propriile coordonate la adresa de e-mail [email protected] şi la numărul de telefon de permanenţă al Ambasadei României la Tel Aviv: +972 54 5643279, precum şi cel al Consulatului General de la Haifa: +972 543 998 038, pentru a putea fi contactaţi.

”MAE subliniază importanţa utilizării acestor canale de către cetăţenii români pentru centralizarea corectă a informaţiilor şi eficientizarea dialogului în vederea acordării asistenţei consulare.

De asemenea, MAE reiterează recomandarea adresată cetăţenilor români care intenţionează să călătorească în Statul Israel să îşi reprogrameze călătoria şi să urmărească rubrica ”Alerte de călătorie” de pe pagina de internet a MAE (https://www.mae.ro/travel-alerts/2938)”, se arată în comunicat.

Reguli de la MAE pentru românii care se află în Israel

Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor de internet http://telaviv.mae.ro, https://consular-protection.ec.europa.eu/travel-advice_en și www.mae.ro – rubrica „Sfaturi de călătorie” și reamintește faptul că cetățenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziție aplicația „Călătorește în siguranță” (http://www.mae.ro/app_cs), care oferă informații și sfaturi de călătorie, precum şi serviciul de alertă prin SMS, aferent campaniei de informare „Un SMS îți poate salva viața!”.

Cetăţenii români care ignoră avertismentele MAE şi se deplasează în zone de risc, sunt atenţionaţi că o fac pe propria răspundere şi vor suporta consecinţele unor astfel de călătorii, având în vedere că, de la caz la caz, pot interveni limitări privind posibilităţile de intervenţie ale misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare de carieră în situaţii de urgenţă.

Recomandări generale

Cetăţenii români sunt sfătuiţi cu insistenţă să îşi încheie asigurare de călătorie, medicală şi de viaţă.

MAE recomandă cetăţenilor români care se deplasează în Statul Israel:

  • să poarte asupra lor documentele de identitate în original și să manifeste maximum de atenţie la punctele militare israeliene de control, având în vedere că neînţelegerea şi nerespectarea procedurilor pot avea consecinţe serioase;
  • să manifeste prudenţă în alegerea traseelor şi localităţilor, în cazul călătoriilor pe cont propriu;
  • să evite zonele aglomerate, în care se desfăşoară mitinguri, manifestaţii publice;
  • să manifeste atenție în zonele publice;
  • să urmărească mass-media locală pentru a afla care sunt zonele în care se desfăşoară acţiuni de protest pentru a le putea evita;
  • să urmărească măsurile locale de apărare civilă care sunt în vigoare (www.oref.org.il);
  • să păstreze în locuri sigure documentele şi valorile personale, biletele de călătorie, banii, cărţile de credit şi să nu le expună în mod vizibil asupra lor sau în autovehicule.

Foto: Profimedia

Elena Popescu iubește jurnalismul încă din adolescență, atunci când și-a descoperit pasiunea pentru scriitură. Primul job a fost la numai 21 de ani, când lucra ca reporter pentru un ziar săptămânal. ... vezi toate articolele

Citește și