Încă un cutremur a avut loc, vineri, în Gorj. Seismul a avut magnitudinea de 4,3 și a fost precedat de alte două cutremure mai mici. Prefectura județului a fost evacuată.
UPDATE: Magnitudinea a fost revizuită
Specialiștii INFP au revizuit magnitudinea și adâncimea la care s-a produs cutremurul de vineri.
Astfel, seismul a avut loc la o adâncime de 8.7 kilometri și a avut o magnitudine de 4,3, conform datelor publicate pe site-ul INFP.
ȘTIRE INIȚIALĂ
Cutremurul a avut loc vineri, la ora 11:11:41 în Oltenia, județul Gorj. Acesta a avut magnitudinea 4.4 și s-a produs la o adâncime de 15 kilometri.
Cutremurul s-a produs la 104km NV de Craiova, 107km SV de Sibiu, 139km V de Pitesti, 165km SE de Timisoara, 184km SE de Arad, 184km S de Cluj-Napoca, 201km V de Brasov, 214km E de Belgrade, 218km E de Zemun, 224km NE de Nis.
Conform directorului INFP, de la cutremurul de marți, care a avut o magnitudine de 5,7, s-au înregistrat 480 de replici.
„În zona respectivă, se produc cutremure la o adâncime mică, de 10-20 de kilometri și ele produc pagube mici”, a precizat Constantin Ionescu, directorul INFP.
În urma seismului de vineri, angajații Prefecturii Gorj s-au auto-evacuat, speriați că instituția s-ar putea prăbuși peste ei. O parte dintre ei au suferit atacuri de panică.
„Până la acest moment nu au fost semnalate pagube materiale sau victime. Au fost trimise echipaje în recunoaștere de la fiecare subunitate din județele unde a fost resimțit cutremurul”, a transmis IGSU.
Trei staţii seismice şi cinci GPS au fost instalate în localităţile Leleşti, Runcu, Peştisani şi Bâltişoara, în urma cutremurului de marţi cu magnitudinea de 5,7 din judeţul Gorj, transmite Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INFP).
Potrivit INCDFP, zona în care au avut loc aceste cutremure este cunoscută printr-o activitate seismică slab-moderată, cu evenimente cu magnitudine peste 5 foarte rare. Ultimul cutremur estimat cu magnitudinea de 5,2 a fost produs 1943, la adâncimea de 9,9 km.
CITEȘTE ȘI: