Încă un eșec în PNRR! Proiectul de 600 de milioane de euro pentru conectarea la gaze a sute de localități, respins de CE / Ce spune Orban
This browser does not support the video element.
Comisie Europeană nu este de acord cu proiectul de 600 de milioane de euro privind conectarea unor localități la gaze naturale, din PNRR (Planul Național de Redresare și Reziliență).
Anunțul a fost făcut chiar de liderul PNL, Ludovic Orban, după ședința Biroului Executiv Național, în care liberalii s-au arătat nemulțumiți de negocierile purtate la Bruxelles!
„Unde au existat rezerve la nivelul CE, vom îmbunătăți argumentația proiectelor pe care le considerăm importante pentru România.
Nu numai pe irigații, este vorba de discuțiile legate de cele 600 milioane pe care ne-am propus să le alocăm pentru înființarea de distribuție de gaz, unde au existat discuții tehnice care trebuie clarificate, privitoare la utilizarea hidrogenului în aceste rețele de gaz, chestiuni tehnice care pot fi soluționate”, a declarat Ludovic Orban.
„Poate era nevoie de o fundamentare tehnică mai bună”, a mai precizat Orban.
Eșec la Bruxelles! Două mari proiecte din PNRR, respinse de CE
E al doilea mare proiect respins de CE, după cel legat de refacerea sistemului de irigații.
Proiectul, numit ”Dezvoltarea infrastructurii de gaz natural în amestec cu hidrogen și alte gaze verzi” în PNRR și pentru care România a cerut 600 milioane de euro a fost propus de PNL încă din versiunea de anul trecut a PNRR.
În PNRR pus în dezbatere publică de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene se arată că „România deține o rețea insuficient dezvoltată de distribuție a gazelor naturale care să asigure accesul populației la servicii adecvate”.
Ca argument în sprijinul acestui proiect, Executivul susține că „gradul de conectare a populației la rețelele de gaze naturale este de aproximativ 40% (și doar 22% în mediul rural), semnificativ mai redus față de țările din regiune (de ex. Ungaria are peste 90%)”. Ca atare, executivul arată în proiectul de PNRR că are ca obiectiv ”modernizarea și adaptarea infrastructurii existente de transport și distribuție de gaze naturale pentru utilizarea hidrogenului și a altor gaze verzi în vederea decarbonizării încălzirii în sectorul consumatorilor casnici și non-casnici, operatorilor economici precum și a altor categorii de beneficiari”.
CE nu acceptă sub nicio formă proiecte poluante
CE a arătat însă răspicat că nu va accepta proiecte care să polueze mediul înconjurător.
Instalarea de centrale pentru încălzirea prin arderea gazelor este văzută ca o activitate poluatoare.
Pe de altă parte, CE încurajează conectarea gospodăriilor la rețelele de curent electric, pentru asigurarea încălzirii.
Chiar în PNRR se arată că „trebuie monitorizată atent respectarea principiului de a nu prejudicia semnificativ mediul”.
România discută cu CE proiectul de PNRR, un program UE prin care Capitala ar putea atrage 30 miliarde euro din granturi și împrumuturi rambursabile pentru marile lucrări publice destinate ieșirii din criza post-pandemică.
Declarația de presă integrală susținută de Ludovic Orban, președintele PNL