Prima pagină » Actualitate » Încă un vaccin anti-COVID în România, al patrulea! Lt. col. dr. Valeriu Gheorghiță: “În aprilie, avem primele doze”

Încă un vaccin anti-COVID în România, al patrulea! Lt. col. dr. Valeriu Gheorghiță: “În aprilie, avem primele doze”

Încă un vaccin anti-COVID în România, al patrulea! Lt. col. dr. Valeriu Gheorghiță: “În aprilie, avem primele doze”

Lt. col. dr. Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID-19 în România, a anunțat apariția a încă unui ser menit să imunizeze populația împotriva virusului. Dozele ar urma să fie disponibile în țara noastră din luna aprilie.

România va beneficia de patru vaccinuri anti-COVID, potrivit anunțului făcut de Valeriu Gheorghiță. Ultimul este produs de compania Janssen, filiala belgiană a gigantului american Johnson & Johnson. Primele doze vor ajunge în România după ce serul va primi autorizație.

Se va administra o singură injecție, iar eficacitatea va fi similara cu cea a vaccinului dezvoltat de AstraZeneca.

După cum ştim, compania Johnson & Johnson şi-a depus documentaţia pentru a obţine autorizaţia de la Agenţia Europeană a Medicamentului. Asta înseamnă, că în aprilie am avea primele doze. Este un vaccin tot pe bază de vector viral, pe adenovirus uman, eficacitatea e similară cu cea de la Astra Zeneca, însă avantajul este că e suficient să administrăm o singură de vaccin. Temperatura de păstrare este obişnuită. Aşa ne va permite accelerarea campaniei de vaccinare. Aşa cum ştim, am fost în situaţia să frânăm accelerarea campaniei de vaccinare”, a declarat Valeriu Gheorghiţă, la Digi FM.

În prezent, în România sunt prezente vaccinurile dezvoltate de Pfizer/BioNTech, Moderna și AstraZeneca.

Lt. col. dr. Valeriu Gheorghiță: “Măsurile restrictive pot fi ridicate dacă avem trei condiții îndeplinite”

În continuare, Valeriu Gheorghiță a explicat că pentru ridicarea măsurilor restrictive, trebuie îndeplinite trei condiții. Vaccinarea este absolut necesară.

Măsurile restrictive pot fi ridicate dacă avem trei condiţii îndeplinite, să avem un număr foarte mare de populaţie vaccinat, să nu avem tulpini virale circulante şi un al treilea lucruri important să avem cât mai multe dovezi a scăderii ratei incidenţei prin vaccinare. Prin vaccinare, procentul celor care fac boala simptomatică e redus foarte mult. La Astra Zeneca studiile arată un procet de 67%, nivelul e foarte ridicat din viaţa de zi cu zi”, a mai precizat medicul.