Prima pagină » Actualitate » Încălzirea globală devine o adevărată problemă. Anul 2024 începe cu noi recorduri de temperatură

Încălzirea globală devine o adevărată problemă. Anul 2024 începe cu noi recorduri de temperatură

Încălzirea globală devine o adevărată problemă. Anul 2024 începe cu noi recorduri de temperatură

Încălzirea globală devine o adevărată problemă. Anul 2024 începe cu noi recorduri de temperatură!

Vara anului 2023 a fost cea mai caldă vară de până acum, înregistrând cele mai ridicate temperaturi medii globale măsurate vreodată, potrivit observatorului european Copernicus.

Însă, acest record a fost doar începutul. Niciodată o lună ianuarie nu a fost atât de caldă, iar pentru prima dată planeta a depăşit 1,5°C de încălzire pe parcursul a 12 luni consecutive faţă de era preindustrială.

Între februarie 2023 şi ianuarie 2024, temperatura aerului la suprafaţa globului a fost cu 1,52°C mai mare decât în perioada 1850-1900, potrivit datelor observatorului european Copernicus.

Ianuarie este a opta lună consecutivă în care recordul lunar de căldură a fost depăşit, potrivit Copernicus. Luna a fost marcată de un val de căldură în America de Sud, care a înregistrat temperaturi record şi incendii devastatoare în Columbia şi Chile, cu zeci de morţi în regiunea Valparaiso.

„Acesta este un avertisment dur cu privire la urgenţa de a lua măsuri pentru a limita schimbările climatice”, a declarat Brian Hoskins, director al Institutului Grantham pentru Schimbări Climatice de la Imperial College din Londra.

Anul 2024 începe cu noi recorduri de temperatură

Clima actuală s-a încălzit deja cu aproximativ 1,2°C faţă de perioada 1850-1900. Iar la rata actuală a emisiilor, IPCC prevede că pragul de 1,5°C are 50% şanse de a fi atins în medie până în 2030-2035. Cu o temperatură medie de 13,14°C, ianuarie 2024 este cea mai caldă lună ianuarie înregistrată de la începutul măsurătorilor, după un an record în 2023.

Mai mult, fenomenul El Nino va ajunge la maturitate în anul 2024, astfel că ne vom putea aștepta la temperaturi uriașe. El Nino face ca vânturile care bat spre vest de-a lungul ecuatorului să încetinească, iar apa caldă să fie împinsă spre est, ceea ce creează temperaturi mai calde la suprafață a oceanului.

Sursa foto: Shutterstock

Elena Popescu iubește jurnalismul încă din adolescență, atunci când și-a descoperit pasiunea pentru scriitură. Primul job a fost la numai 21 de ani, când lucra ca reporter pentru un ziar săptămânal. ... vezi toate articolele

Citește și