Încărcătorul USB-C a devenit oficial, începând de sâmbătă, echipamentul standard de încărcare a dispozitivelor electronice în Uniunea Europenă, a anunțat Comisia Europeană. Practic, de azi, toate produsele electronice nou-fabricate și care se vând în statele membre UE vor avea obligatoriu încărcător USB-C, cu excepția laptop-urilor.
Parlamentul European a votat miercuri ca toate telefoanele mobile, tabletele, camerele sau alte echipamente electronice să folosească un singur tip de încărcător, respectiv USB-C, anunță eurodeputatul Alin Mituță.
„Asta ne va scuti de bătăile de cap și va elimina aproximativ 10 000 de tone de deșeuri electronice pe an. Ce urmează? După ce comisia IMCO din Parlamentul European a adoptat această măsură, ca modificare la directiva privind echipamentele radio, urmează să aprobăm și în plen textul, ca mai apoi să fie negociat cu Consiliul și să ajungă la o formă finală a legislației”, conchide eurodeputatul USR.
USB-C, o soluție pentru miile de tone de deșeuri electronice
Începând de astăzi producătorii care activează pe piața din Uniunea Europeană vor fi obligați să facă același tip de încărcător pentru telefoane, tablete dar și alte dispozitive electronice. Încărcătorul universal vine și cu o încărcare rapidă. Prin această lege Comisia Europeană își dorește și să reducă volumul de deșeuri electronice. Conform unei estimări, încărcătoarele care nu mai sunt folosite generează 11.000 de tone de deșeuri electronice în fiecare an. Tot pentru a reduce volumul deșeurilor, atunci când își vor cumpăra un nou telefon, europeni vor putea alege dacă să primească sau nu un alt încărcător.
Indiferent de producătorul lor, toate telefoanele mobile noi, tabletele, camerele digitale, căştile şi căştile cu microfon, consolele video portabile şi difuzoarele portabile, cititoarele electronice, tastaturile, mouse-urile, sistemele portabile de navigaţie, căştile intraauriculare şi laptopurile reîncărcabile prin cablu cu fir, care funcţionează cu o putere de alimentare de până la 100 de waţi, vor trebui să fie echipate cu un port USB de tip C.
Etichete speciale vor informa consumatorii despre caracteristicile de încărcare ale noilor dispozitive şi le vor permite să vadă mai uşor dacă încărcătoarele lor existente sunt compatibile. Aceste noi obligaţii vor conduce la reutilizarea unui număr mai mare de încărcătoare şi vor ajuta consumatorii să economisească până la 250 de milioane de euro pe an la achiziţiile inutile de încărcătoare.
Citiți și: Cel mai mare „depozit” de deșeuri electronice al lumii. 70 la sută din gunoiul electronic al lumii ajunge aici