Incendiul de la “Matei Balș”. Ce nereguli a găsit Corpul de Control al premierului României, Florin Cîțu
GÂNDUL.RO vă prezintă raportul Corpului de Control al premierului României, Florin Cîțu, privitor la incendiul de la Institutul “Matei Balș” din Capitală.
“Nu știu care va fi rezutlatul raportului, dar știu raportul lăsat de ministrul Tătaru și acolo erau niște măsuri care ar fi trebuit implementate. Aștept să văd acest raport, dar și restul rapoartelor, pentru a vedea dacă au fost implementate măsurile”, a spus, miercuri, Florin Cîțu.
Între timp, Florin Cîțu a primit rezultatele verificărilor, iar Corpul de Control a confirmat că la “Matei Balș” existau mai multe nereguli, în special cu infrastructura. În plus, au fost găsite improvizații, supraîncărcări ale instalațiilor electrice, iar zidăria a permis extinderea incendiului. Posibila cauza a incendiului o reprezintă aparatele de încălzire, dar INSEMEX încă lucrează la expertiză.
Incendiul de la “Matei Balș”. Ce nereguli a găsit Corpul de Control
“S-au descoperit nereguli, infrastructura, pereții dintre saloane și culoarul de acces nu erau rezistenți la foc, zidăria a permis extinderea incendiului. De asemenea, instalația de detectare și alarmare nu avea acoperire totală. Nu sunt dispozitive de alarmare acustice. Lucrarile de conformare a construcției nu au demarat, drept urmare la nivelul pavilionului erau problemele semnalate mai sus. Au fost găsite improvizații, supraîncărcări ale instalațiilor electrice, unele dintre ele vechi, lipsa sau mentenanța necorespunzătoare a aparatelor de stingere a incendiilor. În ce privește cauza incendiului, INSEMEX lucrează la expertiză, pentru a stabili exact ce a dus la declanșarea focului de la Matei Balș.”, se arată în raportul Corpului de Control al premierului României, potrivit GÂNDUL.RO.
Florin Cîțu: “O sesizare se face către DNA!”
Florin Cîțu va sesiza DNA în cazul incendiului pentru că firma care asigura intervențiile pentru situații de urgență la “Matei Balș” nu era avizată de IGSU.
“O sesizare se face către DNA. Este vorba de asigurarea serviciilor în domeniul intervenţiilor în situaţii de urgenţă cu o firmă ce nu era avizată de IGSU. Nu era organizată pentru a putea asigura cerinţele obligatorii într-o unitate spitalicească cu un număr de 640 de paturi. Acesta este un punct important. Mai era: prezenţa în pavilioanele institutului a aparatelor electrice sau surselor de aprindere care nu intră în categoria aparaturii medicale. Sunt mai multe lucruri”, a spus Florin Cîțu, prim-ministrul României.