Prima pagină » Actualitate » Încep înscrierile pentru RABLA Clasic și Rabla Plus. Noile ghiduri au fost publicate în Monitorul Oficial

Încep înscrierile pentru RABLA Clasic și Rabla Plus. Noile ghiduri au fost publicate în Monitorul Oficial

Încep înscrierile pentru RABLA Clasic și Rabla Plus. Noile ghiduri au fost publicate în Monitorul Oficial

Ministerul Mediului a anunțat că noile ghiduri pentru programele Rabla Clasic și Rabla Plus au fost publicate în Monitorul Oficial.

Astfel, potrivit instituției, începând de vineri, 24 martie, persoanele fizice, dar și cele juridice, pot începe formalitățile pentru înscrierea în programe.

„Începând de vineri, 24 martie 2023, ora 10:00, persoanele fizice se pot adresa producătorilor validaţi, în vederea îndeplinirii formalităţilor de înscriere în cadrul Programelor Rabla Clasic şi Rabla Plus, iar persoanele juridice pot încărca în aplicaţia informatică documentele necesare participării în cadrul celor două programme”, a transmis, miercuri seară, Ministerul Mediului, citat de news.ro.

Potrivit Ministerului, persoanele juridice care doresc să participe pot accesa aplicația pusă la dispoziție de Administrația Fondului pentru Mediu începând de joi, însă numai pentru crearea conturilor de utilizator.

Care sunt sumele alocate pentru Rabla Clasic și Rabla Plus

Bugetul alocat Programului Rabla Clasic 2023 este de 560 de milioane de lei, iar cel pentru Rabla Plus este de 780 de milioane de lei, potrivit sursei citate.

Programele se vor desfăşura în două etape, în limita sumelor alocate, prima etapă fiind organizată în perioada 24 martie – 30 iunie 2023, astfel:

Rabla Clasic:

– Persoane  juridice – 130.000.000 lei

– Persoane fizice – 235.000.000 lei

– UAT-uri şi instituţii publice – 27.000.000 lei

Rabla Plus:

– Persoane  juridice – 200.000.000 lei

– Persoane fizice – 300.000.000 lei

– UAT-uri şi instituţii publice – 46.000.000 lei

Ministerul precizează că programele vin cu o serie de modificări.

În ceea ce priveşte Programul Rabla Clasic, prima de casare a fost majorată la 7.000 lei, respectiv 10.000 lei în cazul predării a 2 autovehicule uzate.

La prima de casare se pot adăuga următoarele ecobonusuri, astfel:

  • ecobonus în valoare de 1.500 lei, pentru autovehiculul nou, exceptând motocicletele, al cărui sistem de propulsie generează maximum 120 g CO2/km în sistem WLTP;
  • ecobonus în valoare de 1.500 lei, pentru autovehiculul nou, exceptând motocicletele, echipat cu motorizare GPL/GNC;
  • ecobonus în valoare de 3.000 lei la achiziţionarea unui autovehicul nou, exceptând motocicletele, echipat cu sistem de propulsie hibrid;
  • ecobonus în valoare de 1.500 lei, pentru casarea fiecărui autovehicul uzat cu o vechime de cel puţin 15 ani de la data fabricaţiei şi/sau care are norma de poluare Euro 3 sau inferioară.

Pentru achiziţionarea de motociclete noi al căror sistem de propulsie generează maximum 120 g CO_2/km în sistem WMTC, în schimbul predării spre casare a unui autovehicul uzat, se acordă o primă de casare de 7.000 lei, la care se pot adăuga:

  • ecobonus în valoare de 1.500 lei, pentru autovehiculul nou motocicletă al cărui sistem de propulsie generează maximum 90 g CO2/km în sistem WMTC;
  • ecobonus în valoare de 1.500 lei, pentru casarea unui autovehicul uzat cu o vechime de cel puţin 15 ani de la data fabricaţiei şi/sau care are norma de poluare Euro 3 sau inferioară.

În cadrul Programului Rabla Plus, solicitantul beneficiază de ecotichet la achiziţionarea unui autovehicul nou în schimbul predării spre casare a cel puţin unui autovehicul uzat. Se pot preda spre casare maximum două autovehicule uzate.

Cuantumul finanţării este de:

  • 51.000 de lei pentru un autovehicul nou pur electric sau a unui autovehicul nou cu pilă de combustie cu hidrogen şi 26.000 de lei pentru un autovehicul nou electric hibrid plug-in, exceptând motocicleta, care generează maximum 80 g CO2/km în sistem WLTP, în schimbul casării unui autovehicul uzat;
  • 54.000 de lei pentru un autovehicul nou pur electric sau a unui autovehicul nou cu pilă de combustie cu hidrogen şi 29.000 de lei pentru un autovehicul electric hibrid plug-in, care generează maximum 80 g CO2/km în sistem WLTP, pentru achiziţionarea unui autovehicul nou, în schimbul casării a două autovehicule uzate;
  • pentru fiecare autovehicul uzat mai vechi de 15 ani şi/sau care are norma de poluare Euro 3 sau inferioară casat, se adăugă un ecobonus de 1.500 lei.

Ecotichetul se acordă pentru achiziţionarea unui autovehicul electric a cărui valoare nu depăşeşte suma de 75.000 euro, cu TVA inclus.

Autor
Daniel Matei a absolvit Facultatea de Jurnalism din București, iar de-a lungul ultimilor zece ani a lucrat pentru mai multe publicații online din România. El s-a alăturat echipei GÂNDUL.RO în ... vezi toate articolele

Citește și