Începe Bucharest Opera Festival – All Puccini Edition
Astăzi, vineri, 7 iunie, începe Bucharest Opera Festival – All Puccini Edition. În perioada 7-16 iunie 2024, în fiecare seară, de la ora 19.00, Bucureștiul ne reamintește că este și capitala culturală a României, nu doar politică. Zilnic, pe scena Operei Naționale București, vom putea admira un repertoriu integral Giacomo Puccini. Bucureștiul se alătură, astfel, într-un demers de mare capitală culturală europeană, grandioaselor manifestări internaționale, prin care este comemorat, în toată lumea civilizată, Anul Centenar Puccini.
Într-o țară în care, ceea continuă după prima ediție, devine deja tradiție, este aproape neverosimil că Bucharest Opera Festival a ajuns la venerabila vârstă de 3 ani. Totuși, dacă lăsăm notele inerent sarcastice la o parte – determinante, însă, pentru nefericita noastră amprentă istorică comună –, trebuie să fim, în mod onest, conștienți de lipsa de continuitate în desfășurarea proiectelor multianuale, ceea ce constituie, indiscutabil, o carență tradițională a culturii române, pe care Opera Națională București pare pregătită cel puțin să încerce să o depășească. Cu atât mai mult cu cât această a III-a ediție de Bucharest Opera Festival pare să reunească două caracteristici oarecum surprinzătoare: își propune să fie mai bună decât precedentele două și să aibă și conotație internațională. Desigur că asupra acestor tendințe urmează să ne elucidăm în următoarele 10 zile de festival, dar bine ar fi ca, pe viitor, aceste generoase intenții să nu se risipească, ci din contră, să se adâncească.
Așadar, în perioada 7-16 iunie 2024, în cadrul ediției a III-a din Bucharest Opera Festival – All Puccini Edition, cele mai importante teatre lirice din România și câteva din străinătate, au fost invitate să susțină spectacole, pe scena operei bucureștene, din repertoriul marelui compozitor italian Giacomo Puccini, de la trecerea în eternitate a căruia se împlinesc, în 2024, 100 de ani. Publicul bucureștean are, astfel, posibilitatea de a experimenta călătorii culturale diversificate, mediate de minunatele sonorități pucciniene. Bucharest Opera Festival – All Puccini Edition are pe afiş, în cele 10 seri de festival, nu mai puţin de 8 producţii din creația marelui compozitor italian, un spectacol semi-staged, o gală de operă și 10 cele mai importante teatre de operă și balet participante, în principal din România, dar și din străinătate: Opera Maghiară de Stat din Budapesta, Daegu Opera House din Coreea, Opera Națională Română Iaşi, Opera Naţională Română din Cluj Napoca, Opera Națională Română Timişoara, Opera Maghiară din Cluj-Napoca, Teatrul Național de Operă și Balet Oleg Danovski din Constanţa, Opera din Braşov, Teatrul de Operă şi Operetă Nae Leonard din Galaţi şi, bineînţeles, instituția gazdă, Opera Naţională Bucureşti.
Chiar în primele zile ale anului, când Daniel Jinga, directorul general al Operei Naționale București, a schițat viziunea artistică pentru 2024, era sugerată, de pe atunci, o schimbare majoră în organizarea obișnuită a spectacolelor în cadrul prestigioasei instituții de culturală pe care este chemat să o conducă: programul Operei Naționale București urma să fie adaptat la Anul Centenar Puccini.
În acest fel, Opera Națională București se aliniază marilor teatre lirice din lume spre omagierea, în 2024, a inegalabilului compozitor italian. La fel ca în edițiile precedente, obiectivul fundamental al Bucharest Opera Festival a rămas neschimbat: includerea Bucureștiului în circuitul marilor orașe europene organizatoare de festivaluri internaționale de operă. De asemenea, Bucharest Opera Festival se dorește a fi un excelent promotor al turismului cultural și urmărește consolidarea unei platforme de prezentare a celor mai valoroase companii de operă și balet din țară, dar nu numai, în context internațional, care să încurajeze schimburile culturale și să promoveze proiectele muzicale și culturale ale acestora. Vă mărturisesc că sunt extrem de încântat de amploarea pe care a dobândit-o, într-un timp foarte scurt, Bucharest Opera Festival. Este chiar o performanță deosebită. De pildă, în 2023, în cadrul ediției a II-a, publicul s-a bucurat de o remarcabilă desfășurare de forțe, care a inclus 9 spectacole de operă, operetă, balet și musical, programate în 9 seri consecutive, aducând în prim plan 9 orchestre, coruri mixte, companii de balet, zeci de soliști și dirijori de top ai scenei muzicale actuale, în total aproape 1.500 muzicieni, balerini, personal artistic și tehnic prezenți pe scenă, în fosă și în culise, pentru un regal artistic unic. Ambiția mea pentru viitor este să fac din Bucharest Opera Festival al doilea eveniment de muzică cultă cu rezonanță internațională din România, după Festivalul George Enescu. Desigur, fiecare dintre cele două festivaluri internaționale bucureștene păstrându-și specificitatea proprie: unul este dedicat muzicii de operă, celălalt muzicii simfonice [Daniel Jinga, directorul general al Operei Naționale București].
Pentru ediția a III-a din 2024, programul Bucharest Opera Festival – All Puccini Edition este următorul:
- Vineri, 7 iunie 2024, ora 19.00 – La Fanciulla del West de Giacomo Puccini (spectacol susținut de Opera Națională Română Cluj Napoca).
- Sâmbătă, 8 iunie 2024, ora 19.00 – Gala Puccini 100 (spectacol susținut de Daegu Opera House din Coreea).
- Duminică, 9 iunie 2024, ora 19:00 – Manon Lescaut de Giacomo Puccini (spectacol semi-staged susținut de Opera Maghiară de Stat din Budapesta, cu concursul corului Operei Naţionale Bucureşti).
- Luni, 10 iunie 2024, ora 19:00 – Madama Butterfly de Giacomo Puccini (spectacol susținut de Opera Națională București).
- Marti, 11 iunie 2024, ora 19:00 – La Bohème de Giacomo Puccini (spectacol susținut de Opera Națională Română Iași).
- Miercuri, 12 iunie 2024, ora 19:00 – Turandot de Giacomo Puccini (spectacol susținut de Opera Națională Română Timişoara).
- Joi, 13 iunie 2024, ora 19:00 – La Rondine de Giacomo Puccini (spectacol susținut de Opera Maghiară din Cluj-Napoca).
- Vineri, 14 iunie 2024, ora 19:00 – Il Trittico: Il Tabarro, Suor Angelica, Gianni Schicchi de Giacomo Puccini (spectacol susținut de Opera din Braşov).
- Sâmbătă, 15 iunie 2024, ora 19:00 – La Bohème de Giacomo Puccini (spectacol susținut de Teatrul de Operă şi Operetă Nae Leonard din Galaţi).
- Duminică, 16 iunie 2024, ora 19:00 – Tosca de Giacomo Puccini (spectacol susținut de Teatrul Național de Operă și Balet Oleg Danovski din Constanţa).