Începe conferința donatorilor pentru Republica Moldova. 45 de țări și instituții, printre care și România, participă la reuniune / Evenimentul va fi co-prezidat de Bogdan Aurescu și omologii săi din Germania și Franța
Aproximativ 45 de țări și instituții se întâlnesc luni la Paris la conferința donatorilor pentru Republica Moldova, țară care ar putea fi puternic destabilizată ca urmare a războiului din țara vecină, Ucraina.
Moldova a resimțit puternic efectele creșterii prețurilor la alimente și energie, dar și efectele miilor de refugiați ucraineni sosiți pe teritoriul său. De altfel, Moldova este țara cu cei mai mulți refugiați ucraineni pe cap de locuitor.
În mare măsură dependentă de aprovizionarea cu energie din Rusia, Moldova se confruntă cu dificultăți majore odată cu sosirea iernii, iar decizia Moscovei de a reduce aprovizionarea cu gaze naturale cu aproximativ 40% a afectat capacitatea țării de a furniza energie electrică.
Deși are legături puternice cu România, Republica Moldova este în continuare dependentă de resursele de gaze naturale furnizate de Gazprom, notează Reuters.
Conferința donatorilor pentru Republica Moldova, co-prezidată de Bogdan Aurescu
Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, va co-prezida, alături de ministrul pentru Europa și Afaceri Externe al Franței, Catherine Colonna, și de ministrul Afacerilor Externe al Germaniei, Annalena Baerbock, cea de-a treia Conferință ministerială a Platformei de Sprijin pentru Republica Moldova, instrument permanent de sprijin creat la inițiativa miniștrilor de Externe ai României, Germaniei și Franței în primăvara acestui an pentru a mobiliza contribuțiile financiare ale comunității internaționale și pentru a sprijini reformele necesare pentru aderarea la UE.
La conferință mai participă și președitele Franței, Emmanuel Macron, și președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, dar și ministrul moldovean de Externe, Nicu Popescu, potrivit unui comunicat al Ministerului Afacerilor Externe de la București.
„Având în vedere gravitatea crizei în sectorul energetic, cu puternice consecințe destabilizatoare asupra bugetului de stat, lucrările Conferinței ministeriale de la Paris se vor concentra în mod deosebit asupra opțiunilor de asistență de urgență în acest domeniu în beneficiul Republicii Moldova.
Ministrul Bogdan Aurescu va sublinia faptul că principala necesitate a Republicii Moldova o reprezintă la acest moment obținerea, din partea partenerilor internaționali, de asistență financiară necesară pentru achiziții de gaz și de electricitate.
De asemenea, va informa cu privire la măsurile de asistență întreprinse de România, precum sprijinul bugetar direct acordat recent în valoare de 10 milioane de euro, reacția promptă a Bucureștiului pentru facilitarea livrărilor substanțiale de curent electric începând cu 14 octombrie 2022, precum și referitor la inițierea implementării Acordului privind asistența financiară nerambursabilă în valoare de 100 de milioane de euro acordată Republicii Moldova de către România”, se arată în comunicat.
La conferinţele anterioare ale donatorilor Republicii Moldova, organizate la Berlin şi Bucureşti, au fost făcute promisiuni de ajutor în valoare totală de aproximativ 1,3 miliarde de euro (1,34 miliarde de dolari).