Primul Consiliu Justiție și Afaceri Interne (JAI) din cadrul președinției suedeze a Consiliului Uniunii Europene are loc joi și vineri (9 și 10 martie) la Bruxelles.
Principalele subiecte abordate vor fi azilul și migrația, situația generală a Spațiului Schengen și situația de securitate din Ucraina.
Extinderea Spațiului Schengen prin acceptarea României și Bulgariei nu se află pe agenda discuțiilor.
La reuniune participă și ministrul român de Interne, Lucian Bode, informează Agerpres.
Comisarul european pentru afaceri interne Ylva Johansson va informa miniştrii de interne în legătură cu activitatea Centrului de sprijin al UE pentru securitatea internă şi gestionarea frontierelor din Republica Moldova.
Cu privire la Spaţiul Schengen, miniştrii afacerilor interne vor discuta despre viitorul politicii în domeniul vizelor. Preşedinţia şi Comisia vor informa miniştrii cu privire la situaţia generală a zonei Schengen şi la punerea în aplicare a acţiunilor prioritare definite de Consiliu în iunie 2022. De asemenea, miniştrii vor avea un schimb de opinii cu privire la punerea în aplicare a interoperabilităţii, în special în ceea ce priveşte începerea funcţionării sistemului de intrare/ieşire. Aceştia vor lua act de intrarea în funcţiune a Sistemului de Informaţii Schengen (SIS) consolidat, care ar trebui să devină operaţional în martie 2023
Vineri, în secţiunea dedicată justiţiei, Consiliul JAI va adopta concluzii privind Carta drepturilor fundamentale a UE şi spaţiul civic, după care va avea loc un schimb de opinii pe acest subiect.
Miniştrii justiţiei ai statelor membre vor discuta, de asemenea, despre următoarele etape în combaterea rasismului şi a antisemitismului.
În opinia eurodeputatului Victor Negrescu (S&D), absenţa extinderii Schengen de pe ordinea de zi a Consiliului JAI de joi şi vineri îngreunează procesul de relansare a dezbaterii despre aderarea la spaţiul Schengen în cursul acestui an, fiind necesară o nouă strategie pentru atingerea acestui obiectiv pentru ţara noastră până la alegerile europarlamentare din 2024, informează ProTV.
După votul din Consiliul JAI de anul trecut, când România și Bulgaria nu au fost acceptate în Schengen, guvernanții din România au menționat Consiliul JAI din martie ca posibilă dată pentru reluarea discuției privind extinderea spațiului Schengen.
Inițial, după votul din Consiliul JAI din decembrie, în care Austria a blocat aderarea României și Bulgariei la Schengen, autoritățile și politicienii au vorbit despre reuniunea din martie ca fiind cea a următoarei șanse, însă ulterior declarațiile s-au temperat.
Forțarea unui vot în condițiile în care poziția Austriei nu s-a schimbat ar echivala cu un nou eșec.
Președintele Klaus Iohannis spunea în decembrie că spera că România să adere la Schengen în 2023, dar se ferea să menționeze o dată anume.