Începe „RĂZBOIUL” pentru cel mai mare contract de autostradă. Câștigătorii licitației sunt contestați de contracandidați

Publicat: 13 11. 2024, 13:23

Sunt probleme și nemulțumiri după rezultatul licitației pentru cel mai mare contract de autostradă, cu Tunelul Meseș. Mai exact, italienii de la WeBuild au depus contestație, după ce turcii de la Makyol au câștigat cel mai mare contract de autostradă, vizând tronsonul de 41 de kilometri din Autostrada Transilvania, inclusiv tunelul Meseș. 

Reamintim că podul suspendat de la Brăila – supranumit Golden Gate de România-  al treilea ca mărime din Europa şi cea mai mare investiţie de infrastructură din ultimii 30 de ani a fost ridicat de Webuild SPA.

WeBuild solicită anularea raportului procedurii care a respins oferta

Contestația a fost înregistrată marți, 12 noiembrie, pe portalul Consiliului Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC), potrivit informațiilor Economica.net.

Procedura pentru semnarea contractului, finanțat prin Programul Transport (PT), va putea începe în termen de 10 zile, în cazul în care nu vor fi depuse contestații, declara Cristian Pistol,  șeful CNAIR.

În contestația sa, WeBuild solicită anularea raportului procedurii care a respins oferta sa și a declarat câștigătoare oferta asocierii de constructori turci Makyol – Ozaltin.

Sorin Grindeanu: „Astăzi a fost atribuit cel mai scump contract de infrastructură rutieră din România!”

„Cu o valoare de 6,62 miliarde de lei (fără TVA), acest contract prevede și construcția tunelului Meseș (2,89 km), care va fi cel mai lung tunel de pe o autostradă din România. Asocierea de firme turcești care a câștigat contractul are la dispoziție 78 de luni (18 luni proiectare, 60 de luni execuție) pentru construcția celor 41 de km ai secțiunilor Poarta Sălajului-Zalău și Zalău-Nușfalău (Autostrada Transilvania).
Pe traseul acestui sector al Autostrăzii A3 vor fi construite inclusiv 65 de viaducte, poduri și pasaje, în lungime totală de aproximativ 13 km. Procedura pentru semnarea contractului, finanțat prin Programul Transport, va putea începe în termen de 10 zile, dacă nu vor fi depuse contestații”, anunța ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, pe data de 1 noiembrie.

Proiectarea și execuția secțiunilor Poarta Sălajului – Zalău și Zalău – Nușfalău

De asemenea, Cristian Pistol, directorul general al Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), a confirmat desemnarea constructorului pentru ultimul sector necontractat din Autostrada Transilvania (A3).

Potrivit lui Cristian Pistol, proiectarea și execuția secțiunilor Poarta Sălajului – Zalău și Zalău – Nușfalău au fost atribuite asocierii de firme turcești Makyol Insaat Sanayi Turizm VE Ticaret AS – Ozaltin Insaat Ticaret VE Sanayi AS, cu suma de 6,62 miliarde de lei (fără TVA).

Construcția celor două secțiuni, cu o lungime totală de 41 km, trebuie finalizată în 78 de luni (18 luni pentru proiectare și 60 de luni pentru execuție).

Tunelul Meseș, cel mai lung tunel de autostradă din România, va avea o lungime de 2,89 km și va include două galerii unidirecționale care totalizează 5,78 km. Pe traseul acestui sector din Autostrada Transilvania (A3) vor fi construite și 65 de viaducte, poduri și pasaje, cu o lungime totală de aproximativ 13 km.

CITIȚI ȘI:

Cei mai mari constructori din România, UMB, Makyol și WeBuild, în cursă pentru cel mai scump lot de autostradă. Contractul, așteptat de peste un an