Prima pagină » Actualitate » Începe testarea COVID în farmacii. Anunțul Ministerului Sănătății

Începe testarea COVID în farmacii. Anunțul Ministerului Sănătății

Începe testarea COVID în farmacii. Anunțul Ministerului Sănătății
Incepe testarea COVID în farmacii. Anunțul Ministerului Sănătății. Sursa foto: Shutterstock

Ministerul Sănătății a aprobat, luni, testarea rapidă în farmacii pentru depistarea COVID-19, a anunțat instituția prin intermediul unui comunicat.

Ordinul privind activitatea de testare în farmacii cu teste antigenice rapide a fost aprobată luni de ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, potrivit documentului.

Astfel, farmaciile care doresc acest lucru vor putea testa cetățenii pentru depistarea COVID-19 după ce obțin un aviz temporar, în format electronic, de la DSP.

Acest aviz este valabil șase luni, cu posibilitatea unor prelungiri succesive. Ordinul a fost deja publicat în Monitorul Oficial.

Personalul din farmacii va fi instruit pentru a realiza testările de către Colegiul Farmaciștilor din România, în colaborare cu Ordinul Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România (OAMGMAMR).

Astfel, farmaciile pot opta pentru desfășurarea activității de testare antigenică rapidă pentru depistarea COVID-19 după obținerea unui aviz temporar emis, în format electronic, de direcțiile de sănătate publică judeţene, respectiv Direcția de Sănătate Publică Bucureşti. Avizul este valabil șase luni, iar farmaciile pot solicita prelungiri succesive cu șase luni.

Aproximativ 1.000 de farmacii din totalul de aproximativ 8.000 au anunțat că sunt interesate să participe la acest program.

Testare COVID-19 în farmacii: Se vor utiliza doar teste rapide

Potrivit deciziei Ministerului, pentru testările din farmacii se vor folosi doar teste antigenice rapide cu prelevare din nazofaringe.

„Acestea pot prelua teste antigenice rapide de la Ministerul Sănătății, cu titlu gratuit, prin direcțiile de sănătate publică județene, respectiv Direcția de Sănătate Publică Bucureşti, în limita stocului disponibil. Testarea se realizează prioritar cu testele primite de la Ministerul Sănătății, care nu pot face obiectul comercializării. Serviciul de testare se va desfăşura în condiţiile legii.

În urma efectuării testării, farmaciile emit un buletin de testare, semnat electronic, pe care îl comunică persoanei testate. De asemenea, au obligația de a raporta către direcțiile de sănătate publică județene, respectiv Direcția de Sănătate Publică Bucureşti, rezultatele tuturor testelor efectuate și situaţia stocurilor”, se arată în comunicat.

Potrivit ordinului, testările vor fi făcute în spații separate de cele utilizate pentru comercializarea de medicamente. Farmaciile vor putea chiar să își amplaseze corturi sau cabine de testare în apropierea punctului de lucru.

„Testarea are un rol esențial în limitarea răspândirii virusului SARS-CoV-2. Utilizarea corectă a testelor rapide, în număr mare și asigurând un timp scurt între cerere și acces la testare, ceea ce înseamnă implicit un rezultat rapid, are un rol semnificativ în reducerea răspândirii virusului. Prin aceste reglementări, persoanele care au suspiciuni sau simptome vor putea să-și facă testul rapid într-un mod accesibil și sigur”, a declarat ministrul Sănătății, Ioana Mihăilăhttps://www.gandul.ro/actualitate/propunerea-ms-fara-masca-in-birourile-cu-toti-angajatii-vaccinati-19628141.

Care sunt costurile?

Potrivit informațiilor oferite de Ministerul Sănătății, nu se solicită un tarif pentru testele oferite de Minister, însă farmacia poate percepe o anumite sumă pentru serviciul propriu-zis de testare.

Instituția spune că nu există un tarif maximal impus, deoarece acest lucru ar fi fost anticoncurențial, dat fiind că serviciul este deja tarifat la liber de către laboratoarele medicale.

În cazul în care o farmacie nu mai are în stoc teste de la Ministerul Sănătății, aceasta poate testa și cu teste achiziționate de farmacie contra cost de la distribuitori. Astfel, costul va include atât testul în sine, cât și testarea.

În acest moment, stocul asigurat de către Ministerul Sănătății este de 500.000 de teste.

Numărul de teste per farmacie se stabilește în funcție de numărul farmaciilor înscrise dintr-o localitate.
Dacă într-o localitate se va înscrie o singură farmacie, va primi mai multe teste comparativ cu o alta dintr-o localitate în care s-au înscris mai multe farmacii. Numărul testelor primite de farmacii se va stabili după finalizarea protocolului de instruire și avizarea farmaciilor de către DSP-uri.

Autor
Daniel Matei a absolvit Facultatea de Jurnalism din București, iar de-a lungul ultimilor zece ani a lucrat pentru mai multe publicații online din România. El s-a alăturat echipei GÂNDUL.RO în ... vezi toate articolele