Începe un nou război?! Strategii americani se așteaptă ca statul chinez să își ”accelereze ambițiile de a înlocui Statele Unite” și se tem că va putea lansa o operațiune militară împotriva Taiwanului în 2027, sau chiar în 2025, scrie Le Figaro.
Balonul spion chinez, doborât de forțele aeriene americane după ce a survolat teritoriul american, a deschis o nouă perioadă de tensiune între Statele Unite și China. Ba mai mult decât atât, vizita lui Antony Blinken la Beijing, care avea drept scop restabilirea unui minim de comunicații între cele două țări și revenirea, în cuvintele secretarului de stat american, la ”concurență, nu confruntare”, a fost anulată.
De atunci, autoritățile chineze și-au ridicat vocea. În loc să reducă tensiunea, Beijingul a acuzat, în schimb, Washingtonul că i-a încălcat spațiul aerian. Războiul din Ucraina, departe de a ține China și Rusia deoparte, a apropiat cele două puteri. Xi Jinping urmează să viziteze Moscova în primăvară, iar americanii și-au exprimat public îngrijorarea că China va începe să ofere asistență militară Rusiei.
De asemenea, principalul teatru de confruntare geopolitică cu China este regiunea alcătuită din oceanele Indian și Pacific, acum unite într-o singură entitate strategică. ”Statele Unite sunt o putere indo-pacifică, a anunțat Administrația Biden în februarie 2022, în preambulul documentului care detaliază noua sa strategie regională.
”Am intrat într-o nouă perioadă importantă în politica externă americană, care va cere Statelor Unite în Indo-Pacific mai mult decât ni s-a cerut de la al Doilea Război Mondial. Interesele noastre vitale în regiune au devenit din ce în ce mai clare, la fel cum au devenit mai greu de protejat; nu ne vom permite luxul de a alege între politica de putere și contracararea amenințărilor transnaționale; va trebui să ne asumăm rolul principal în diplomație, securitate, economie, climă, răspuns la pandemie și tehnologie”, se arată în document.
Administrația Biden a abandonat retorica lui Donald Trump, al cărui sfârșit de mandat fusese marcat de schimburi tensionate cu China. Președintele democrat duce o politică activă încă de la începutul mandatului său pentru a limita expansionismul chinez.
Majoritatea măsurilor de răzbunare economică luate de Trump față de China au fost menținute, iar altele noi au fost adoptate. Printre acestea, legea Chips, care urmărește să priveze industriile chineze de acces la tehnologiile americane pentru fabricarea microprocesoarelor și să împiedice Beijingul să câștige avantajul asupra Statelor Unite.