Începutul de an școlar, prilej de bucurie doar pentru unii copii. POVESTEA Petronelei, adolescenta care împarte cu mama ei o pereche de papuci
Nu pentru toți copiii României începutul de an școlar este prilej de bucurie. Din păcate, destul de mulți micuți nu cunosc emoțiile trăite în prima zi de școală.
În Iași, o astfel de situație este întâlnită la numeroase familii. Sunt peste 3000 de copii care nu merg la ore anul acesta, potrivit Antena 1.
„Toţi au început să plângă că nu îi dau la şcoală”
Pentru că nu au bani, părinții nu le pot cumpăra haine, încălțăminte și rechizite și aleg să-i țină acasă. Se întâmplă asta de foarte multe ori, până când renunţă de tot la educaţie.
Astfel stând lucrurile, nu-i de mirare că România a ajuns fruntaşa Europei la abandon şcolar.
„Toţi copiii au început să plângă dimineaţă că nu îi dau la şcoală. M-au întrebat de ce nu am posibilitatea să îi pregătesc”, spune, cu tremur în voce, Cornelia, mamă a 8 copii.
Femeia abia reușește să cumpere mâncare, de bani pentru haine și rechizite nici nu se pune problema.
Din cei 8 copii ai ei, anul acesta doar Petronela va merge la școală. Adnana, care ar fi trebuit să intre pentru prima dată într-o clasă, a ieșit în fața porții în papuci și-n hainele în care doarme, neînțelegând de ce ea nu are un ghiozdan.
În aceeași situație dificilă e și Petronela, sora cea mare, elevă la liceu. Ea este singura din familie care va merge anul acesta la școală, cu acelaşi ghiozdan vechi de câţiva ani, în care cară doar două caiete.
Fata a povestit pentru Antena 1 că are în picioare aceeași pereche de papuci din clasa a 7-a. Zi de zi a purtat aceleași încălțări. Mai mult, „când mama are treabă, îi ia ea. Dacă eu trebuie să mă duc la şcoală, mi-i dă înapoi”.
În familia Corneliei, alocaţiile copiilor sunt singură sursă de venit. Astfel, șansa unei educații poate veni doar prin donații, spune femeia.
„Mi-e greu să mă gândesc că și un copil ca acesta nu a mers la şcoală azi, pentru mine dacă există un astfel de copil înseamnă că este un an şcolar ratat de instituţii, de societate, de mine, ca biserică şi de aceste mame”, afirmă Dan Damaschin, preotul comunității.
În România există 1,5 milioane de copii expuşi sărăciei. Cei mai mulţi din toată Uniunea Europeană, după cum arată datele raportului Salvaţi Copiii. La polul opus sunt ţările nordice.
Din păcate, ţara noastră este prima și în ceea ce privește abandonul şcolar, cu o rată de 16%. Media europeană este de 10%.