Senatorii au adoptat, luni, proiectul de lege care prevede ca niciun şofer băut, drogat sau fără permis, care produce accidente mortale să nu mai scape de executarea pedepsei cu închisoarea. Inițiativa a fost adoptată de senatori cu 111 de voturi „pentru”, fără niciun vot contra sau abținere.
Însă, deputații vor da votul decisiv. Totuși, proiectul de lege este în procedură de urgență, ceea ce înseamnă că poate să treacă repede și de Camera Deputaților.
Inițiativa legislativă, depusă de aleși ai PSD și PNL, dar susținută cu largă majoritate, e un răspuns care vine să repare post-mortem memoria persoanelor ucise în accidente rutiere de șoferi care se urcă la volanul autovehiculelor după ce au consumat alcool, droguri sau fără a deține drept de conducere, potrivit aleșilor care susțin proiectul de lege.
Modificarea adusă este aceea că, în urma unei ucideri din culpă din cauza conducerii unui autovehicul fără permis sau sub influența alcoolului ori a unor substanțe interzise, nu mai poate fi aplicată condamnarea cu suspendare, cum permite Codul penal în prezent, ci este prevăzută pedeapsă cu executare, pentru concurs de infracțiuni.
„Nu limităm dreptul judecătorului ce pedeapsă să aplice. E răspunsul Parlamentului la revolta publică, ce nu are cum să nu fie îndurerată. Oamenii sunt îndurerați când le mor semenii, iar cei care le fac sunt liberi să urce din nou la volan”, a subliniat Robert Cazanciuc în plenul Senatului, explicând că adoptarea legii nu este suficientă, fiind nevoie de modificarea Codului rutier.
Potrivit politicianului, 20.000 de persoane sunt în fiecare an trimise în judecată în România pentru conducerea fără permis, sub influența alcoolului sau a drogului.
În acest timp, România este pentru al cincilea an consecutiv pe primul loc la numărul de decese în accidente rutiere.
„Cei care cred că pot conduce un autovehicul fără permis, băuți sau drogați trebuie să știe că vor merge direct la închisoare în situația în care vor produce un accident rutier soldat cu victime”, a mai adăugat Robert Cazanciuc.
În cazul adoptării rapide a proiectului, realizabilă și într-o săptămână, termenul pentru sesizare la Curtea Constituțională a Românei (CCR) e de doar două zile, nu trei zile ca în procedura clasică.
Dar inițiativa a avut consens pe bandă rulantă, fiind avize pozitive de la Consiliul Legislativ, Consiliul Economic și Social, dar și raport favorabil în unanimitate de la comisia juridică.
„Îmi doresc ca și deputații să dezbată și să adopte cu celeritate această modificare a Codului Penal, în condițiile în care, de când am reinițiat acest proiect legislativ, crimele continuă să fie produse pe drumuri de oameni inconștienți care se urcă la volan beți sau drogați ori fără permis”, le-a transmis Cazanciuc aleșilor din Cameră, pentru a urgenta inițiativa.
„Nu e suficientă adoptarea acestei legi. Va trebui să modificăm și Codul rutier, astfel încât cei care fac asemenea accidente să nu se mai urce niciodată la volan” – Robert Cazanciuc, vicepreședintele Senatului
Un proiect de lege similar a mai trecut de Senat anii trecuți, dar Camera Deputaților l-a respins, însă la acel moment nu era agreată între partidele parlamentare trecerea inițiativei, cum se întâmplă în prezent, amintește Adevărul.