Închisoare pentru MITUIREA funcționarilor publici străini. Amenzi înfiorătoare pentru firme!
Cetățenii români care oferă mită funcționarii publici străini vor face închisoare. Persoanele juridice vor fi amendate cu sume colosale, a adoptat miercuri Camera Deputaților, for decizional.
Camera Deputaților a adoptat miercuri o lege privind corupția transnațională. Proiectul a fost votat cu 243 de voturi pentru și două abțineri, se arată pe site-ul Camerei.
Noua lege prevede pedepse cu închisoarea între 2 și 7 ani pentru românii care oferă mită funcționarilor publici străini pentru a obține avantaje în operațiuni economice internaționale, atât în România, cât și peste hotare și amenzi consistente pentru persoane juridice, de până la 300.000 de lei pe zi.
Legea definește funcționarul public străin ca fiind ,,orice persoană, numită sau aleasă, care deţine o funcţie legislativă, administrativă sau judiciară într-o ţară străină, orice persoană care exercită o funcţie publică pentru o ţară străină, inclusiv pentru o agenţie de stat sau o întreprindere publică şi orice funcţionar sau agent al unei organizaţii publice internaţionale”.
Definiția infracțiunii
„Fapta persoanei care, direct sau indirect, promite, oferă sau dă unui funcţionar public străin, pentru acesta sau pentru altul, bani ori alte foloase care nu i se cuvin, în legătură cu îndeplinirea, neîndeplinirea, urgentarea ori întârzierea îndeplinirii unui act ce intră în îndatoririle de serviciu ale respectivului funcţionar public străin sau în legătură cu îndeplinirea unui act contrar acestor îndatoriri, dacă fapta este de natură să îi procure acesteia sau oricărei alte persoane bani sau alte foloase sau să îi menţină asemenea avantaje în legătură cu desfăşurarea de operaţiuni economice internaţionale, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani”, prevede actul normativ.
În cazul persoanelor juridice, amenzile pot ajunge până la 300.000 de lei pe zi. De asemenea, bunurile oferite ca mită vor fi confiscate.
O altă prevedere importantă a legii este că se aplică și infracțiunilor comise în afara României de către cetățeni români sau persoane juridice române, chiar dacă fapta nu este considerată infracțiune în țara respectivă.