Prima pagină » Actualitate » Incident de zbor grav la TAROM: Cele două femei care pilotau avionul purtau discuții irelevante

Incident de zbor grav la TAROM: Cele două femei care pilotau avionul purtau discuții irelevante

Incident de zbor grav la TAROM: Cele două femei care pilotau avionul purtau discuții irelevante

O anchetă privind un incident de zbor TAROM calificat ca fiind „grav” de către comisia care se ocupă de investigațiile referitoare la siguranța aviației civile a fost finalizată recent.

Incidentul, care a avut loc în timpul unui zbor TAROM, a fost investigat de către specialiști, iar concluzia este că acesta s-a produs din cauza unor discuții „nerelevante” purtate de către pilot și copilot, informează Antena3.

Este vorba despre o cursă TAROM Bucureşti-Iași, din 2016. Aeronava de tip ATR 72 cu 38 de pasageri la bord şi 4 membri ai echipajului trebuia să decoleze de pe aeroportul Henri Coandă. La ora 21 şi 8 minute avionul a început să ruleze pe pistă, dar după 700 de metri echipajul a întrerupt decolarea din cauza unor vibraţii la roata de bot.

Incidentul, provocat de o eroare umană

Anchetatorii susțin că cele două femei care pilotau avionul au încadrat greșit aeronava pentru decolare, ceea ce a dus la distrugerea sistemului de balizare pe o distanță de 700 de metri.

În plus, cele două nu au anunțat imediat cauzele care au dus la întreruperea bruscă a decolării, în timpul căreia au pus în pericol alte trei aeronave.

Investigaţia a scos la iveală faptul că în cabina pilotului şi copilotului – două femei în vârstă de 32 respectiv 31 de ani, au fost înregistrate și convorbiri nerelevante pentru fazele critice ale zborului.

Pilotul secund nu a monitorizat în mod continuu manevrele pe timpul rulajului și nici spațiul înconjurător, iar pilotul comandant, probabil pe fondul rutinei, a abordat incorect o fază critică a zborului, respectiv alinierea în vederea decolării. Suplimentar, atenția echipajului a fost distrasă și de discuții irelevante.

Ancheta referitoare la acest incident, petrecut în luna octombrie 2016, a durat 5 ani. Raportul a fost întocmit abia după ce autoritățile au reușit să obțină toate informațiile referitoare la circumstanțe: condițiile meteo, vizibilitatea, convorbirile din cabina piloților, dar și după o simulare realizată cu o aeronavă de același tip.

Potrivit autorităților, scopul acestor rapoarte este acela de a preveni incidente similare, notează sursa citată.

Autor
Daniel Matei a absolvit Facultatea de Jurnalism din București, iar de-a lungul ultimilor zece ani a lucrat pentru mai multe publicații online din România. El s-a alăturat echipei GÂNDUL.RO în ... vezi toate articolele

Citește și