Incident grav de SECURITATE la BNR. Ce s-a întâmplat cu datele personale ale unor cumpărători de monede aniversare / Reacție de la Banca Națională

Publicat: 12 11. 2024, 16:36
Actualizat: 12 11. 2024, 16:38

Incident de securitate cu date personale la BNR. Mai exact, timp de o oră, datele unor cumpărători de monede aniversare au fost publicate pe site-ul băncii centrale. Acestea au primit un mesaj din partea instituției, prin care sunt anunțate că dintr-o eroare de procesare, pe site-ul BNR au fost publicate vreme de aproximativ o oră o listă cu informațiile de identitate a utilizatorilor care au făcut rezervări online pentru emisiunea numismatică cu tema 80 de ani de la desfășurarea Operațiunii „Neptun”/a unei coli speciale, formată din patru bancnote cu valoare nominală de 10 lei.

Reamintim că, începând cu data de 5 noiembrie 2024, Banca Națională a României a lansat în circuitul numismatic o monedă din aur cu tema Operațiunii „Neptun” și o coală specială formată din patru bancnote cu valoare nominală de 10 lei.

Persoana din BNR, responsabilă pentru acest incident, a fost amendată

Potrivit informațiilor Profit.ro, ar fi vorba despre o listă cuprinzând câteva zeci de persoane – ale căror date erau destinate evidenței interne a BNR, în niciun caz nefiind destinate publicării.

Oficiali ai BNR au confirmat pentru HotNews incidentul, precizând că s-au urmat pașii procedurali legali: anunțarea autorității și luarea unor măsuri pentru ca asemenea incidente să nu se mai repete. De asemenea, persoana responsabilă din BNR pentru acest incident a fost amendată.

Monedele din aur cu tema 80 de ani de la desfășurarea Operațiunii ,,Neptun”, putere circulatorie pe teritoriul României

Începând cu data de 5 noiembrie 2024, Banca Națională a României lansează în circuitul numismatic o monedă din aur cu tema 80 de ani de la desfășurarea Operațiunii ,,Neptun” și o coală specială formată din patru bancnote cu valoare nominală de 10 lei.

Aversul monedei prezintă Mănăstirea Tismana, locul unde a fost evacuat Tezaurul Băncii Naționale a României în anul 1944, inscripția „ROMANIA” în arc de cerc, stema României, valoarea nominală „100 LEI” și anul de emisiune „2024”.

Monedele din aur cu tema 80 de ani de la desfășurarea Operațiunii ,,Neptun” sunt ambalate în capsule de metacrilat transparent și sunt însoţite de broșuri de prezentare și de certificate de autenticitate, redactate în limbile română, engleză şi franceză, pe care se găsesc semnăturile guvernatorului BNR şi casierului central.

Lansarea în circuitul numismatic a monedelor din aur cu tema 80 de ani de la desfășurarea Operațiunii ,,Neptun” și a colilor speciale, formate fiecare din patru bancnote cu valoare nominală de 10 lei se realizează prin sucursalele regionale Bucureşti, Cluj, Constanța, Dolj, Iaşi şi Timiş ale Băncii Naţionale a României.

Colile speciale lansate de BNR

Colile speciale lansate începând de marți conțin fiecare câte patru bancnote cu valoare nominală de 10 lei. Bancnotele sunt înseriate consecutiv și au aceleași specificații tehnice ca bancnotele de circulație cu valoare nominală de 10 lei.

Colile speciale, formate fiecare din patru bancnote cu valoare nominală de 10 lei, sunt introduse în plicuri de prezentare și sunt însoţite de certificate de autenticitate redactate în limbile română, engleză şi franceză. Pe certificatele de autenticitate se găsesc semnăturile guvernatorului BNR şi casierului central, precum și seriile bancnotelor.

Tirajul maxim pentru moneda din aur cu tema 80 de ani de la desfășurarea Operațiunii ,,Neptun” este de 1.000 piese, iar pentru coala specială, formată fiecare din patru bancnote cu valoare nominală de 10 lei este de 5.000 exemplare.

De unde pot fi achiziționate

Preţurile de vânzare sunt: 4.200,00 lei, exclusiv TVA, pentru moneda din aur, inclusiv broșura de prezentare și certificatul de autenticitate și 60,00 lei, exclusiv TVA, pentru coala specială formată fiecare din patru bancnote cu valoare nominală de 10 lei, inclusiv certificatul de autenticitate.

 

CITIȚI ȘI:

BNR a lansat o nouă monedă de aur, la 80 de ani de la operațiunea „Neptun”, prin care românii și-au protejat aurul de invazia rușilor

BNR a decis menținerea dobânzii-cheie la 6,5% pe an. Argumentele conducerii băncii centrale